visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Eddig nem látott Gy. Szabó-alkotások a Bánffy-palotában

méret: 14.6 MB

Gy. Szabó Béla műveiből nyílt kiállítás augusztus 4-én a kolozsvári Bánffy palotában, amely számos érdekességet és újdonságot tartogat. Mihály Noémi összeállítása következik.  

Minority Safepack aláírásgyűjtés

méret: 8.5 MB

Közel két hete elkezdődött az online aláírásgyűjtés a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés keretén belül. A kezdeményezésről, további információkról kérdezte Porcsalmi Bálintot, az RMDSZ ügyvezető elnökét Biró István. A petíciót rádiónk honlapján is megtalálják.

Koncertek a Farkas utcai templomban

méret: 26.6 MB

Több évtizedes múltra tekint vissza a Farkas utcai hangversenysorozat, amelyet néhány éve Miklós Noémi szervez. Az idei sorozatról kérdezte Türk Kriszta, rádiónk önkéntes munkatársa. 

Apáczai Csere János Elméleti Líceum új épületszárnyának alapkőletétele

méret: 17.4 MB

Vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között letették a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum új épületszárnyának az alapkövét. 91 év után tették le újból egy magyar tanintézmény alapkövét. A következőkben Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének és Vörös Alpár igazgatónak a beszédét hallgathatják meg.

Vallástanár továbbképző

méret: 14.3 MB

A nyári Bolyai egyetem keretében, a református lelkipásztorok és vallástanárok továbképző tanfolyama zajlott Kolozsváron a Bethlen Kata Diakóniai Központban. Püsök Sarolta szervezőt  Szecsődi Árpád kérdezte.

Póra Zoli és a Prise Projekt

méret: 12.8 MB

Július 26-án a Csillagpontra érkezett saját szerzeményekkel és ismert dalok feldolgozásával a Póra Zoli Praise Projekt. Póra Zoli és az együttese vallja, hogy a közös dicsőítés semmi máshoz nem hasonlítható. A közönséggel együtt ragadták meg a pillanatot és dicsérték a Teremtőt.  Az Agnus rádió önkéntese, Bálint Enikő beszélgetett Póra Zolival.

Bella Violetta szolgálata

méret: 14.0 MB

Kedden vette kezdetét a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó Debrecenben. A nyitóistentiszteleten Bella Violetta lelkésznő szolgált. Bella Violetta a 2009-es fadd-dombori rendezvény óta Csillagpont-csodáló. Győrszemerén, egy missziós közösségben próbálja utolérni Isten terveit. Az újságírás, a média szívéhez közel álló téma. Bálint Enikő, az Agnus rádió önkéntese beszélgetett Bella Vilolettával.

Méra World Music Fesztivál

méret: 13.6 MB

Erre a fesztiválra nem csak népzene és néptánc kedvelőket várunk, inkább úgy kell ezt elképzelni, mint egy dzsesszfesztivált, ahol mindenki megtalálja a számára kedves dallamokat- hangzott el a hangulatos mérai csűrben, kedden, július 18-án a 2. Méra World Music Fesztivál sajtótájékoztatóján. 

Pályázati felhívás

méret: 17.8 MB

A „2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve” program keretében meghirdetett, vissza nem térítendő támogatási lehetőségeket bemutató tájékoztató fórumra került sor július 18-án, a Főkonzulátus udvarában található rendezvényteremben. A tájékoztató fórumon a pályázati lehetőségek részletes bemutatása mellett választ kaphattak a pályázatok összeállításának, benyújtásának és elbírálásának feltételeiről, valamint a szükséges technikai tudnivalókról. Részletes információkat a bgazrt.hu oldalon találhatnak. A továbbiakban Vargha András ügyintéző röviden ismerteti a projektet és annak főbb feltételeit.

Megkezdődött a felvételi a református tanárképzőre

méret: 10.7 MB

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karán is megkezdődött a felvételi. A Vallás- és Zenepedagógiai alapképzés mellett számos magiszteri programmal is várják az érdeklődőket. Lukács Olgával, a kar dékánjával Mihály Noémi beszélgetett. 

Agresszióról és passzív agresszióról Pordea Anettel és dr. Pușcaș Cristiannal

méret: 88.5 MB

Az agresszivitás az egyik leginkább kutatott téma a pszichológiában. Bizonyára mindannyian találkozunk vele nap mint nap. Nehezebben felismerhető megnyilvánulási formája a passzív agresszió, ami ugyanannyira ártalmas, mint a nyílt agresszió. Vasárnapi beszélgetés rovatunkban megoldási javaslatokat is kínál Pordea Anett pszichológus és dr. Pușcaș Cristian pszichiáter, illetve a vallásosság és agresszió kapcsolatáról is szó lesz.  A szerkesztő: Mihály Noémi  

10 nap a világzenei fesztiválig

méret: 19.1 MB

10 nap van még hátra a mérai világzenei csűrfesztivál kezdetéig. A fesztivál programjáról és a világzenei stílus meghatározásáról Adorjáni Annával a rendezvény kommunikációsával beszélgetünk.

Közeleg a mérai világzenei csűrfesztivál

méret: 19.1 MB

10 nap van még hátra a mérai világzenei csűrfesztivál kezdetéig. A fesztivál programjáról és a világzenei stílus meghatározásáról Adorjáni Annával a rendezvény kommunikációsával beszélgetünk. A szerkesztő Szegedi Csaba.

A népdal és a néptánc fontosságáról

méret: 7.7 MB

Miért fontos a néptánc és a népdal gyerekeknek, felnőtteknek? Ezt tudhatjuk meg a következő interjúból, melyet kollégánk Szecsődi Árpád készített Ürmösi Ince Hunor néptánc oktatóval.

Kultúrtörténeti előadás a fogyatékkal élőkről

méret: 8.5 MB

Sepsikőröspatakon július 3-5. között munkatársképzőre került sor a fogyatékkal élőkkel foglalkozóknak. Itt előadást tartott Jakabfi Róbert Attila a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház szociális munkása. Kollégánk, Szecsődi Árpád őt kérdezte a fogyatékkal élőkről szóló kultúrtörténeti előadásáról, valamint a nemrég megjelent fogyatékosokat érintő törvény-kiegészítésről. 

Lénárd "Yogi" József 50. születésnapja

méret: 18.7 MB

Július 11-én ünnepelte 50. életévét Lénárd “Yogi” József a Knock Out együttes frontembere. A Funar korszakban indult magyar rockegyüttes basszusgitárosa és énekese, egy koncerttel ünnepli meg ezt a jeles napot, amelyre minden zenekedvelőt nagy szeretettel vár! A folytatásban Yogival Szegedi Csaba beszélget.

Álljunk meg egy szóra Márkus Barbarossa Jánossal

méret: 18.4 MB

Saját káoszomnak csakis én döntöm el a rendjét, és nem a véletlen - hangzott el július 6-án, csütörtökön este a kolozsvári Bulgakov kávéház Álljunk meg egy szóra beszélgetés-sorozatának legfrissebb kiadásán. A rendkívül sokoldalú meghívott számos területen tevékenykedik: költészet, zene, hangszerkészítés, régiségkereskedés, képzőművészet és még sorolhatnánk. Az erdélyi garabonciásként is emlegetett Márkus-Barbarossa Jánosról van szó, akivel László Noémi beszélgetett életművészi hivatásáról, gyermekkoráról és egyéb világpolgári élményeiről. Ezt követően rádiónk munkatársa tovább faggatta a mesébe illő Barbarossát. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna.

Református spiritualitás. Van ilyen?

méret: 84.1 MB , címkék: Vasarnapi, beszelgetes, Vasárnapi, beszélgetés, vasárnapi, vasarnapi

Református spiritualitás. Van ilyen? Ha igen, akkor mi jellemzi, mi különbözteti meg más felekezetek lelkiségétől? Erről beszélgetünk Vasárnapi Beszélgetés rovatunkban Dávid István és Szikszai Szabolcs kolozsvári egyetemi lelkészekkel, valamint Csonta András pszichológussal. A szerkesztő: Mihály Noémi. 

A Paian című verseskötet bemutatója

méret: 16.9 MB

Egyed Emese Paian című verseskötetét mutatták be július 5-én a kolozsvári Agapé Étterem rendezvénytermében. A kötetről Bartha Katalin Ágnes beszélgetett a szerzővel, Mikola Brigitta pedig saját szerzeményét adta elő gitáron. A rendezvényt követően Egyed Emese, Arany János-díjas költő, irodalomtörténész, színházkutatóval rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Az Erdélyi Református Egyházkerület évértékelő közgyűlése

méret: 12.7 MB

Megtartotta évértékelő közgyűlését az Erdélyi Református Egyházkerület. A közgyűlés második napján, július 5-én a 2016 és 2017 júniusa közötti időszakot elemezték ki. Az illetékesek bemutatták a közigazgatási ügyeket, a tanügyi kérdéseket, a missziói-diakóniai és külügyi helyzetet, a levéltár tevékenységét, az ifjúsági élet mozzanatait. A továbbiakban Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének megnyitóbeszédébe hallgathanak bele.

Támogatóink