visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Sófalvi András: Hadakozás és önvédelem a középkori és fejedelemség kori Udvarhelyszéken című monográfiájának bemutatója

méret: 17.9 MB

Bemutatták Sófalvi András Hadakozás és önvédelem a középkori és fejedelemség kori Udvarhelyszéken című monográfiáját 2017 október 9- én. Hegyi Géza történész mutatta be a kötetet az Erdélyi Múzeum- Egyesület Jókai utcai székházában. A könyv szerzőjével, Sófalvi Andrással, rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő, beszélgetett. 

A Boldogasszony lovagja című vígopera bemutatója

méret: 4.9 MB

Október elején Selmeczi György Szent László királyról írt vígoperáját mutatják a Kolozsvári Magyar Operában – árulta el az évadnyitó sajtótájékoztatón Szép Gyula igazgató, aki szerint ez a Szent László-emlékév egyik legizgalmasabb és legeredetibb mozzanata lehet. A Boldogasszony lovagja című mű, a szerző első vígoperája, az ötödik olyan műve, amelyet színre visznek. Selmeczi György csak annyi információt osztott meg a darabról, hogy Béres Attila rádiójátéka ihlette, és egy középkori bihari falucskában játszódik, ahol elhatározzák, László király tiszteletére szentelik a frissen felépített templomukat, csak épp a király még nem szent, ezért el kell menni Nagyváradra, és a püspökségen előadni a csodás legendáriumát. A műről Selmeczi Györgyöt Mihály Noémi kérdezte.

Sajtótájékoztató a 215-ös, helyi közigazgatási törvény módosításának elutasításáról

méret: 10.6 MB

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete sajtótájékoztatót tartott 2017 október 6-án, a Kolozs megyei RMDSZ székházában. A téma a 215-ös, helyi közigazgatási törvény módosításának elutasítása volt, ahol felszólalt Csoma Botond parlamenti képviselő. Szerkesztő: Szabó Anita

Dr. Pethő Ágnes vehette át a Sárga csikó díjat

méret: 9.4 MB

Kizárólag elméleti filmes szakember kezébe került a 2017-es Sárga csikó díj. A 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle gálaműsorán Pethő Ágnes vehette át a fesztivál azon díját, amely a 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról kapta a nevét, és amely életműdíjat 2012-ben alapított a kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület. Dr. Pethő Ágnes egyetemi tanár illetve a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszékének vezetője. A presztízses díj átadását megelőzően annak egyik fő támogatójának, a bukaresti Ballasi Intézetnek az igazgatója, Kósa András László illetve a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság képviselője, Dr. Kollerik Tamás mondott beszédet. Végül pedig Király Hajnal, a magyarországi Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára illette laudációval a díjazottat. A szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna

Az aradi vértanúkra emlékeztek Kolozsváron

méret: 19.3 MB

Ünnepi megemlékezést tartottak október 6-án, az aradi vértanúkra emlékezve a Kolozsvári RMDSZ, a Belmonostori körzeti RMDSZ és a Pro Juventute Egyesület szervezésében. Az eseményről készített összeéllításban megszólal Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója valamint részleteket hallhatnak Marosán Csaba színművész Intés az őrzőkőz című műsorából és a kolozsvári református kollégium énnekarának szolgálatából. Szerkesztette: Biró István

Szakmai gyakornoki lehetőséget kínál a KIFOR

méret: 5.7 MB

Kezdd velünk a karriered! - szólítja fel az egyetemistákat a KIFOR, amivel egy szakmai gyakornoki lehetőséget kínál a közigazgatásban elhelyezkedni vágyók számára. Hogy miről is van szó, azt a most következő interjúból tudhatjuk meg. Riporter: Müller Erik, rádiónk gyakornoka. 

A 17. Filmtettfeszt közönségtalálkozója

méret: 13.6 MB

A Barátok közt című tévésorozat, Michelangelo neve, a Saul fia fesztiválsiker és egyéb kulisszatitkok is elhangzottak a 17. Filmtettfeszt csütörtök esti közönségtalálkozóján. A 34 szereplős, a máról és a mai generációról- generációnak szóló #Sohavégetnemérős című nagyjátékfilm apró történeteit a magyarországi rendkívül népszerű Well Hello pop együttes köti össze, illetve az életérzés, amelyet zenéjük nyújt. Tiszeker Dániel filmjéről a kolozsvári Victoria/Győzelem moziban a film producerét, Lévai Balázst illetve forgatókönyvíróját, Horváth András Dezsőt, Virginás Andrea kérdezte. Mindezek mellett a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjában megjelenő néhány filmről is rövid véleményt mondott az alkotógárda említett két tagja. A szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna

Hamarosan indul a 17. Filmtettfeszt!

méret: 14.1 MB

Október 4-én startol a 17. Filmtettfeszt, amelyet Erdély tizennégy településén szerveznek meg. Idén hangsúlyosabb szerephez jut a dokumentumfilm, ugyanis a versenyfilmek is ehhez a műfajhoz tartoznak, valamint a programban további öt dokumentumfilm szerepel. Természetesen a nagyjátékfilmekről sem feledkeztek meg a szervezők.  Többek között olyan népszerű filmeket is megtekinthet a közönség, mint Enyedi Ildikó: Testről és lélekről, Herendi Gábor: Kincsem vagy Till Attila: Tiszta szívvel című alkotása. A Sárga Csikó életműdíjat pedig idén Pethő Ágnes tanszékvezető, egyetemi tanár veheti át. Az idei filmtettfesztről Buzogány Klárát, a fesztivál egyik főszervezőjét kérdezi Mihály Noémi.

Pataki Boróka műtétjéről

méret: 20.3 MB

Pataki Levente bogártelki református lelkipásztor kislányát nemrég műtötték meg hátgerincferdüléssel Pécsett. A mütétet követő napokról kollégánknak, Szecsődi Árpádnak a következöket mondta.

72 óra kompromisszum nélkül

méret: 15.7 MB

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális ifjúsági önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek. A program részleteiről Ruszu Szidóniával a program erdélyi koordinátorával beszélget Szegedi Csaba.

Évadnyitó sajtótájékoztató a Kolozsvári Magyar Operában

méret: 12.8 MB

Évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a Kolozsvári Magyar Opera szeptember 25-én, amelyen a kezdődő évad gazdag kínálatán kívül a felmerülő nehézségekről is beszámoltak. Mihály Noémi összeállítását hallják. 

Regionális prespiteri konferencia Tövisen

méret: 10.4 MB

Regionális presbiteri konferenciára került sor Tövisen, ahol az 500 éves refromációra tekintettek vissza az egybegyültek. Gudor Kund Botond, gyulafehérvári lelkipásztort, a Nagyenyedi Egyházmegye jelenlegi esperesét kérdezte Szecsődi Árpád.

Dél-erdélyi árvaházi iskolák évadnyitója

méret: 7.9 MB

Különleges eseménynek adott helyet a Marosszentimrei Református templom. Erről Gudor Kund Botond, gyulafehérvári lelkipásztor, a Nagyenyedi Református Egyházmegye jelenlegi esperese számolt be. Riporter Szecsődi Árpád.

A „Nincs más út csak a szabadság!” Bocskay-Bethlen szabadságharc török szövetséggel című kötet bemutatója

méret: 12.7 MB

Cey-Bert Róbert Gyula: „Nincs más út csak a szabadság!” Bocskay-Bethlen szabadságharc török szövetséggel című kötetének bemutatóján, szeptember 21-én, csütörtökön 17 órától vehettek részt az érdeklődők, a Főkonzulátus rendezvénytermében. A könyv és egyben a Magyar-török trilógia szerzőjével Biró István beszélgetett.

225. évadát kezdte a Kolozsvári Állami Magyar Színház

méret: 16.2 MB

Anyagi nehézségekkel, jó sok családi problémával, sok régi előadással és két új sorozattal kezdi 225. évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház, aminek bemutató sajtótájékoztatóját csütörtök délben tartották. A tervek szerint Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabját mutatnák be Victor Ioan Frunză rendezésében. Az idén két UNITER-díjjal is kitüntet Frunză 22 év után tér vissza a kolozsvári társulathoz rendezni, és a tervek szerint a két részes darabot egy kétestés előadásban mutatják be, amelynek részei külön-külön is megnézhetők. A továbbiakban Tompa Gábor a színház igazgatója ismerteti a 2017-2018-as évad programját.

Ipó László emlékkiállítás Magyarország kolozsvári főkonzulátusán

méret: 12.0 MB

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa és az Ipó László Alapítvány szervezésében Ipó László emlékkiállítás nyílt 2017. szeptember 19-én. Az érdeklődők viszontláthattak néhány közkedvelt Ipó László alkotást, mint a Székely tehetség, illetve olyan műveket is, amelyek nem szerepeltek két évvel korábban, a Bánffy-palotában. A kiállítást Mile Lajos főkonzul és Németh Júlia műkritikus nyitotta meg. A továbbiakban Németh Júlia méltatja a kiállítást és a művész életpályáját. 

Kezdetét vette a III. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

méret: 23.6 MB

Szeptember 19-én kezdődött a III. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia. A nyitóünnepség  keretében életútbeszélgetésre is sor került, Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót, az idei sportolimpia fővédnökét ismerhették meg jobban a jelenlévők. Novák Eduárd 1996-ban gépkocsibalesetet szenvedett, ezért amputálni kellett az egyik lábfejét. A gyorskorcsolyázást abba kellett hagynia, de nem adta fel, folytatta a sportolást. Három paralimpián vett részt, 2004-ben Athénban két negyedik helyezést szerzett, 2008-ban, Pekingben pedig a dobogó második fokára állhatott. 2013-ban a Román Kerékpáros Szövetség elnökévé választotta.

Üzenet a Szakrálisból címen képzőművészeti kiállítás nyílt

méret: 11.4 MB

A kolozsvári Szent Mihály Plébánia is bekapcsolódott a Magyarországon elindított Ars Sacra Fesztivál rendezvényeinek sorába. Üzenet a Szakrálisból címen képzőművészeti kiállítás nyílt 2017 szeptember 16- án. A kiállítás ft. Kovács Sándor főesperes nyitotta meg, majd közremüködött Bodó Márta, Sabău-Trifu Cristina és Potyó István. A rendezvény egyik társszervezőjével, Bodó Mártával, az Agnus rádió önkéntese, Bálint Enikő beszélgetett. 

500 km-es biciklis ige-zarándoklat Székelyudvarhely és Vizsoly között

méret: 11.6 MB

Az 500 éves reformáció alkalmából egy 500 km-es biciklis ige-zarándoklatra került sor szeptember 2-tól szeptember 9-ig, Székelyudvarhely és Vizsoly között, a program ötletgazdája és szervezője Bereczki-Orbán Zsolt székelyudvarhelyi lelkipásztor volt, őt kérdezte Biró István.

Nemzetközi konferencia a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Regional Studies Association szervezésében

méret: 5.9 MB

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Regional Studies Association szervezésében először kerül sor Kelet-Közép Európában egy olyan nemzetközi konferencia megszervezésére, amelyben a regionális tudományokkal foglalkozó egyetemi okatók, kutatók és gyakorlati szakemberek vitatják meg a Regionális Polarizáció és egyenlőtlen fejlődés kérdéseit a térségben. A konferencia sajtótájékoztatóján Dr. Benedek József,  egyetemi oktatót kérdezte Both Zsuzsa.

Támogatóink