visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

500 km-es biciklitúra: Gede Csongor beszámolója - Megérkezés Baselbe

méret: 3.7 MB

Az 500 éves reformáció alkalmából, 500 km-es biciklitúrába vágtak erdélyi lelkipásztorok, akik elsősorban a felekezeti oktatás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Tegnap megérkeztek Baselbe, és teljes csapattal indultak el a túrára. Ezekről az élményekről, valamint a napi tervekről fog beszélni Gede Csongor lelkipásztor.

500 km-es biciklitúra: Gede Csongor beszámolója - Rajnai utazásélmény

méret: 5.2 MB

Jó kedvvel és lelkiekben megerősödve indultak neki az 500 km-es biciklitúra első, mintegy félszáz kilométerének az erdélyi lelkipásztorok, akik a reformáció emlékévében a felekezeti oktatás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Gede Csongor lelkipásztor egy különleges rajnai utazásélményről is beszámol.   Riporter: Mihály Noémi

Új előadók az Untoldon!

méret: 10.3 MB

Az Untold fesztivál július 21-én sajtótájékoztatóra hívta a média képviselőit, amelyen bemuatásra kerültek a fesztivál idei kiadásának részletei. Szó esett az újítások mellett, a két fő kampányról és az előadókról is. A tájékoztató után az Untold sajtóreferensével, Krippán Kingával beszélgettünk. Riporter: Both Zsuzsa

Harmadjára is Untold!

méret: 5.2 MB

Hamarosan érkezik Európa legjobb fesztiváljának a harmadik kiadása, amely ismét egy újabb varázslatos mesét mutat be 2017-ben. A valóság fantáziája új, varázsltos karakterek által kalauzol el bennünket a fesztivál színpajaihoz, ahol a világ több, mint 200 legjobb előadóművésze várja a szórakozni vágyókat.

10-es érettségivel az Untoldon

méret: 1.6 MB

Az Untold fesztivál 2017-ben is szórakozni hívja a tízes érettségi átlaggal rendelkező diákokat, valamint kedvezményben részesít minden olyan iskolás diákot, aki sikeresen végez az idei érettségin. Mindazok akiknek sikerül tízes érettségi átlagot elérniük ingyenesen léphetnek be a fesztivál területére, továbbá egy 500 lej értékü ajándékutalványban is részesülnek.

Untold Blood Network

méret: 2.8 MB

Számításba véve, hogy június 14-e a véradás világnapja, az Untold fesztivál idén is utjára indítja Blood Network nevű kampányát, amelynek értelmében mindazok, akik a fesztivál oldalán regisztrálnak, illetve a mobil karavánoknál vért adományoznak, ingyen belépőben részesülnek. A karaván Románia négy városán halad keresztül: Kolozsváron, Temesváron, Bukaresten és Konstancán.

3. Untold fesztivál

méret: 5.4 MB

Az Untold fesztivál 2017-ben is sok új világhírű zenészt vonultat fel, immár tíz színpadon. Ugyanis a tavalyhoz képest, idén három színpaddal bővül a fesztivál. Minden egyes színpad saját mesebeli történettel rendelkezik, amely köré épül mindeniknek a különálló, egyedi stílusa.  

Gede Csongor beszámolója 1. nap Prága

méret: 4.8 MB

500 kilométert bicikliznek június 19-30. között Svájcban erdélyi lelkipásztorok a reformáció 500. emlékévében, hogy felhívják a figyelmet a felekezeti oktatás fontosságára. A biciklis lelkipásztorok június 19-én indultak Kolozsvárról Budapest irányába. Június 20-án, első állomásuk Prágában volt, erről az élményről, majd a holnapi nagy napról fog beszélni Gede Csongor lelkipásztor.

500 km-s biciklitúra: Gede Csongor beszámolója

méret: 2.9 MB

500 kilométert bicikliznek június 19-30. között Svájcban erdélyi lelkipásztorok a reformáció 500. emlékévében, hogy felhívják a figyelmet a felekezeti oktatás fontosságára. A biciklis lelkipásztorok június 19-én indultak Kolozsvárról Budapest irányába. Az első nap eseményeiről Gede Csongor lelkipásztort Bíró István kérdezte. 

Generációváltás, inováció és új lendület

méret: 14.3 MB

Generációváltás, inováció és új lendület- ezekkel a szavakkal mutatkozott be a Magyar Ifjúsági Értekezlet frissen megválasztott elnöke Oltean Csongor, kedden 13 órától tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy elnöksége alatt jóval gyakrabban, két havi rendszerességgel szeretne majd találkozni a különböző sajtóorgánumok képviselőivel, mivel rendkívül fontosnak tartja az állandó információáramlást, illetve a kapcsolattartást. Emelett szó volt a Magyar Ifjúsági Értekezletben megfigyelhető normalitás kialakulásáról, az újonnan létrehozott operatív szervezetekről, az EU tábor edzőtáborosításáról, az RMDSz-szel való szorosabb együttműködésről, illetve a szorvány fontosságáról is.    Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna

Beszélgetés Jerry Pillay a Református Egyházak Világközösségének elnökével

méret: 15.0 MB

Kató Béla püspökkel tartott megbeszélést májusban, az Erdélyi Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában Jerry Pillay a Református Egyházak Világközösségének (REV) elnöke. A találkozón Kató Béla püspök beszámolt arról, hogy a restitúció okozta nehézségek akadályozzák az egyházat küldetése teljesítésében.  A megbeszélés után Kiss Gábor kérdezte Jerry Pillayt. 

500km a felekezeti oktatásért

méret: 7.2 MB

500 kilométert bicikliznek június 19-30. között Svájcban erdélyi lelkipásztorok a reformáció 500. emlékévében, hogy felhívják a figyelmet a felekezeti oktatás fontosságára. Az ország kiválasztása szimbolikus, hiszen a kálvini reformáció itt indult el és teljesedett ki, a túra során a reformáció szempontjából fontos városokat is érintik. Az útnak azonban nem csak az a célja, hogy Kálvin János nyomába eredjenek, hanem az anyagi nehézségekkel küzdő, református kollégiumokba járó gyerekek megsegítésére is gyűjtenek.A túra programjáról Gede Csongor lelkipásztorral Segedi Csaba beszélgetett.

Eleven emlékezet: Kenderes munkák – és mulatozások

méret: 13.5 MB

Az Eleven emlékezet  sorozat a hagyomány továbbéltetésének vágyából született. A harmadik rész címe: Kenderes munkák – és mulatozások. A műsort rádiónk önkéntes munkatársa, Fórika Éva zenetanárnő készítette, szerkesztette húga, Nagy Ibolya.   

Trash Songs

méret: 13.2 MB

A Szamosból kihalászott szemétből készít audió-vizuális installációt a Universal Pleasure Factory csapata, amely a Somes Delivery projekt keretében kel életre. A Trash Songs névre keresztelt esemény keretében, a Szamosból gyűjtenek hulladékot az alkotók, amelyeket majd zenei formába öltenek. Az akcióról Bogdán Zenkővel és Adorjáni Pannával beszélgetett Szegedi Csaba.

Első félév a parlamentben

méret: 12.1 MB

Sajtótájékoztatót tartott csütörtök délben Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő, amely során parlamenti munkájának első félévéről számolt be a közigazgatási bizottság tagja. A sajtótájékoztatót követően összefoglalta az elmúlt időszak főbb eseményeit. Riporter: Mihály Noémi 

Double Rise

méret: 11.5 MB

Bő két hét múlva kezdődik a Double Rise összművészeti fesztivál Torockón, ahol kedden a szervezők bemutatták a programot. Gondi Mátyás fesztiváligazgató az idei fellépők felsorolása után azt is elmondta, hogy idén már egyházi és klasszikus zenével is várják a kilátogatókat.

Nina Yargekov Kolozsváron

méret: 13.5 MB

Double nationalité (Kettős állampolgárság) című regényében, Nina Yargekov a kettős nemzeti identitás problematikáját, az azzal való együttélést, illetve a két kultúrához való tartozás kavalkádját hozza közelebb az olvasóhoz úgy, hogy erdélyi és kolozsvári szereplőkkel is színesíti humoros regénye oldalait. A francia alkotás amnéziás főhősnője a párizsi reptéren ébred, táskájában pedig két mobiltelefont, két kulcscsomót és két útlevelet talál. Nina Yargekov magyar születésű, francia írónő, tolmács-fordítóval Prózsa Lilla Zsuzsanna beszélgetett. 

Beszélgetés Mustó Péter jezsuita szerzetessel

méret: 22.8 MB

Mustó Péter jezsuita szerzetes tavasszal Kolozsváron kísért szemlélődő lelkigyakorlatot. Nem lehet néhány mondatban bemutatni a 82 esztendős Mustó Pétert. Derecskén született, a háború elől Németországba menekült a család. Tizennyolc évesen lépett a rendbe, hátizsákkal missziózott Dél-Amerikában, dolgozott mosogatóként, szociális munkásként, foglalkozott utcagyerekekkel Bogotában, majd a rendszerváltás után lelkivezető és lelkigyakorlat kísérőként tevékenykedett Szegeden, később Dobogókőn. Őt kérdezte imáról és álomról Mihály Noémi. 

Kiss Ulrich: Szolgáló vezető

méret: 6.3 MB

Kolozsváron is bemutatták Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, Szolgáló vezető című könyvét. A június 7-én bemutatott könyv különlegessége, hogy keresztény vezetőknek és keresztény vállalati menedzsereknek szól. A következőkben a könyv szerzője elmondja, hogy mi a különbség a keresztény és a világi felfogást valló vezető között. A szerkesztő: Szegedi Csaba

Victor Hagea: Az idő kapuja

méret: 15.6 MB

Az Idő Kapuja a címe Victor Hagea Münchenben élő festőművész kiállításának, amelynek megnyitójára csütörtök délután került sor a Bánffy palotában. A művésszel Nagy Ibolya beszélgetett. A kiállítás július 2.-ig látogatható.

Támogatóink