visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Református Egység Fesztivál

méret: 7.7 MB

A református egység napját idén Nagyváradon szervezték meg. A szatmári egyházmegyéből számos érdeklődő érkezett az eseményre. Puskás Csabával, a Szatmári Református Egyházmegye főgondnokával Szecsődi Árpád beszélgetett.

Szenci Molnár Albert síremlék felújítás

méret: 21.2 MB
A Kolozsvári Házsongárdi temetőben felújították Szenczi Molnár Albert sírját. Az eseményen ott volt kollégánk Szecsődi Árpád aki Maneszes Márton tanárt és Kiss Cserey Zoltánt a Református Kollégium iskolalelkészét kérdezte, akik részt vettek a
sír felújításban.

Diakóniai munkapont avatása

méret: 16.5 MB

A Diakónia Keresztyén Alapítvány 51. munkapontját nyitották meg hivatalosan  május 13-án, szombaton Mezőpanitban. Az új iroda nyitása, az otthoni beteggondozó szolgálat elindítása a községben rég óta fennálló igényre ad választ, de egyben bizonyítéka a helyi önkormányzat és az egyház gördülékeny együttműködésének, a paniti gyülekezet és lelkipásztorának lelkes, odaadó hozzáállásának, kitartásának. A következő percekben Kovács Istvánnal, Kovács Tibor helyi lelkésszel és Bodó Előd Barna polgármesterrel Berekméri Gabriella, az Erdélyi Református Egyházkerület tudósítója beszélget. Elsőként Kovács Istvánt, az Erdélyi Református Egyházkerület diakóniai és missziói ügyekért felelős tanácsosát kérdezi.

Csaldái majális

méret: 6.9 MB

5. alkalommal szervez családi majálist a Kifor, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum. Az idei rendezvényről Tasnádi Márta főszervezőt kérdezte Mihály Noémi. 

Zeneszó

méret: 10.6 MB

Zeneszó című havonta jelentkező beszélgetések záró estéjét szervezte meg a Györkös Mányi Albert emlékház 2017 május 17-én, amelynek meghívottja a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia igazgatója, Marius Tabacu volt, őt kérdezte Biró István munkatársunk életútjáról, a kolozsvári filharmóniáról, annak jelenéről és múltjáról.

1Móz 9,1829 - Dávid István - apaszégyen - igazságtakaró - FIKE istentisztelet 2017. május 14

méret: 28.2 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 9,1829 - Dávid István - apaszégyen - igazságtakaró Nóé és fiai
Szeretnénk tudni, hogy mi az igazság, de vajon mit kezdünk azzal, amikor az igazság leplezetlenül előttünk áll? Pál apostol azt írja, hogy a szeretet nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. A szeretet mindent elfedez.
Az igazság az Isten szeretetére hagyatkozó tapintat.

1Móz 22,7-8 - Dávid István - apatéma - FIKE istentisztelet - 2017. május 7

méret: 29.3 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 22,7-8 - Dávid István - apatéma Ábrahám és Izsák, apa és fia elindulnak egy úton. A kijózanodás, a felnőttéválás, a kapcsolatok tisztázásának útja ez. 
Még jó, hogy ott van velük a harmadik. Még így is, egy kicsit mindenki belahal ebbe.

1Móz 41,25-32 - Szikszai Szabolcs - a második hét év - FIKE istentisztelet - 2017. ápril 30

méret: 28.6 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 41,25-32 - Szikszai Szabolcs - a második hét év - FIKE istentisztelet - 2017. ápril 30 A második hét év egymás után két generáció életében is jelentősséggel bír. Jákób hét évet dolgozik, hogy övé lehessen a szerelme, Ráchel. De az apósa becsapja, és az idősebb lányt, Leát küldi be hozzá a nászéjszakára. Ezután még hét évet dolgozik, hogy övé lehessen Ráchel.

Lea sok gyereket szül Jákóbnak, de Ráchelnek nem születik gyereke. Végül megérkezik József, a szerelemgyerek. A második hét év gyümölcse.

József álmai kétszer hét évről szólnak. Hét bő esztendő, és hét szük esztendő. József az első hét évben válik azzá, aki a másosik hét évben lesz.

Ez sok idő. Gyertek, gondolkodjunk együtt arról, hogy hogyan alapozzuk meg az életünket.

1Móz 39,8-20 - Szikszai Szabolcs- meztelenül - FIKE istentisztelet 2017.ápril. 23

méret: 25.7 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 39,8-20 - Szikszai Szabolcs- meztelenül - meztelenül

Van egy jelenet József történetében, amikor Potifár felesége szeretne lefeküdni Józseffel, de József nem szeretné ezt megtenni. József elrohan, a ruha az asszony kezében marad. A meztelen férfi. Ez is lehetne a cím.

Próbáljuk meg ennek a jelenetnek az apropójából átgondolni, mit gondolunk a nőkről, férfiakról, kapcsolatról, szerepekről, dinamikáról, erősségekről, gyengeségekről.

BBTE Református Tanárképző kar

méret: 8.6 MB

Jelenleg Erdélyben a Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző karán képzik a református vallástanárokat. Dr Püsök Sarlotát a kar egyik tanárát, kollégánk Szecsődi Árpád kérdezi arról, hogy mit tudhatunk a Református tanárképző karról, és annak indulásáról.

BBTE Felvételi tájékoztató

méret: 9.6 MB

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem sajtótájékoztatót szervezett a 2017–2018-as egyetemi tanévfelvételijére vonatkozóan 2017. május 15-én, 13 órától az Egyetemiek Házának Klubtermében. A sajtótájékoztató tematikája a meghirdetett helyek száma, a BBTE oktatási kínálata nappali és távoktatásra a három tagozaton (román, magyar és német), ill. a júliusi felvételi naptár. A magyar tagozaton alakuló számadatokról, a 2017-2018-as tanévben induló új magyar nyelvű szakokról, létszámot vizsgáló mutatókról kérdezte Dr. Soós Anna egyetemi docenst, tanulmányi és a Magyar Tagozatért felelős rektorhelyettest Biró István munkatársunk.

A nappali lepkék védelméért

méret: 12.4 MB

Az eltűnő sokféleség – európai összefogás a nappali lepkék védelméért címmel tartott előadást Vizauer Csaba ökológus, környezetvédő, a Román Lepkészeti Egyesület tagja, a Kelet-Kolozsvári-dombság Natura 2000 terület gondnoka május 10-én, szerdán délután, a Györkös Mányi Albert Emlékház által szervezett Ember és Természet Kollégium májusi estjének alkalmával. A sorozat házigazdáját dr. Farkas Györgyöt kérdezte előbb Biró István, majd Vizauer Csabával folytatta beszélgetését.

Béla futása és Pikkó herczeg az operában

méret: 11.6 MB

Izgalmas bemutatóra várják az érdeklődőket május 11-én a Kolozsvári Magyar Operába, ahol Ruzitska József Béla futása és Orbán György Pikkó herczeg című művét játsszák Anger Ferenc rendezésében. A kolozsvári premiert követően Budapesten is bemutatják a két egyfelvonásos operát. Mihály Noémi összeállítását halljuk.

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság műemlékvédelmi díja

méret: 5.9 MB

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság műemlékvédelmi díjának tiszteleti fokozatával tüntette ki az Erdélyi Református Egyházkerületet, valamint a Kolozsvár-Belvárosi és a Széki Református Egyházközségeket pénteken, május 5-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház épületében. A díjakkal az elmúlt két évben folytatott olyan nagyméretű műemlék-helyreállítási munkálatokat ismer el a társaság, amelyek nem csak pillanatnyi eredmények, hanem országos jelentőségű épületek századokra történő megőrzését biztosítják, példaként szolgálhatnak az egész közösségnek. A díjátadón Kató Béla püspökkel Berekméri Gabriella beszélgetett. 

Anyák napja a Tóvidéki református óvodában

méret: 16.3 MB

A Tóvidéki Református óvoda gyermekeinek anyák napi műsorából és köszöntéséből nyújtunk egy kis ízelítőt, valamint megtudjuk azt is, miért szeretik a gyermekek édesanyjukat. A felvételt készítette és összeállította Szecsődi Árpád.

Születés hete Kolozsváron

méret: 15.6 MB

A családokat ünnepelték május 1. és 7. között a Születés hete kolozsvári rendezvényeivel. Kötetlen, szórakoztató közösségi együttléttől kórházlátogatáson át jeles szakemberek által tartott előadásokig terjedt a szervező Életfa Családsegítő Egyesület születés heti kínálata. A csütörtöki program része volt az Otthon szülni, otthon születni című beszélgetés is, amelyen az édesanyák osztották meg tapasztalataikat. Deák Zsófia főszervezőt kérdezi Mihály Noémi.

Függőleges Konferencia 2017

méret: 7.2 MB

“Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak” - szól a Függőleges Ifjúsági Konferencia igei mottója. Az esemény Szatmárnémetiben, a Németi templomban lesz május 5. és 7. között. Kovács Alettával, a rendezvény koordinátorával beszélgetett Biró István munkatársunk az eseményről, annak programjáról és a Függőleges alapértékeiről.

Protestáns Iskolatörténeti Kiállítás

méret: 10.2 MB

Nyílt napot tartottak a Kolozsvári Református Kollégiumban május 3-án, melynek keretén belül megnyitották a Protestáns Iskolatörténeti Kiállítást, ugyanekkor a líceum IX. osztályaiba felvételiző diákok számára tájékoztató megbeszélést, felkészítőt és iskolabemutatót tartottak. Kiss-Cserey Zoltánnal, a református kollégium iskolalelkészével beszélgetett munkatársunk a kiállításról, szellemi örökségünkről, iskoláról. Riporter: Biró István

A Hormon című előadás bemutatója

méret: 5.7 MB

Újabb bemutatót tart a Kolozsvári Állami Magyar Színház szombaton, ezúttal a Hormon című színházi installációt tekintheti meg a nagyérdemű Sinkó Ferenc rendezésében. Mihály Noémi összeállítása következik.  

Kürthy András operarendező

méret: 12.9 MB

Az április 30-ai Vasárnapi beszélgetés vendége Kürthy András budapesti operarendező volt, aki a legendás nagyságrendűnek számító Három tenor koncertek, majd a Három szoprán koncertek egyik előkészítője volt.
Emberségéből megkülönböztetés nélkül, tudásából pedig színvonalukhoz mérten részesedtek nemzetközi hírű művészek és pályakezdők egyaránt.
Szakmai együttműködésével több mint 25 éve örvendezteti meg a kincses várost, ugyanakkor Kolozsvárnak is különleges helye van Kürthy András szívében. A továbbiakban egy rövidebb beszélgetés hangzik el, a szerkesztő és riporter Nagy Ibolya.

Az űrlap letölthető ITT!

A  kitöltött és aláírt űrlapot mindenkinek személyesen kell leadnia május 25-ig abban az adóhivatalban ahova tartozik.

Támogatóink