Szatmári Stúdió adásai

Itt is szólunk

http://www.refradio.eu/radio/harangszo/nagyvaradi-musor/  (hangtár)

 Visszajelzéseiket, műsorral kapcsolatos megjegyzéseiket a 0765/926002 telefonszámra várjuk.

Partnereink

Aktuális

Alapkőletétel és jótékonysági koncert

 

 

 

FELHÍVÁS
KRE

Azon a napon fölállítom Dávid összedőlt sátorát, kijavítom réseit, helyreállítom romjait, fölépítem, és olyan lesz, mint hajdan (Ámós 9, 11).

Kedves Testvéreink!

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület területén az elmúlt napok viszontagságos időjárásának következtében nagyon súlyos károk keletkeztek családi házak, gyülekezeti központok, templomok és más ingatlanok esetében. Az ítéletidő nemcsak az anyagi világunkat rongálta meg, hanem próbára tette hitünket és reménységünket. A lelki és anyagi téren keletkezett sérüléseket Isten meggyógyítja. Elhozza azt a napot, amint a próféta korától napjainkig számtalanszor, amelyen kegyelméből fölállítja a csüggedő szívűeket, kijavítja a családi hajlékokat és romjaiból templomainkat fölépíti. Ehhez prófétai látás, apostoli szolgálat és tanítványi hit- remény-szeretet által fakadó engedelmesség szükséges. Isten irgalmához nekünk kell ezekkel az emberi jellemvonásokkal csatlakoznunk.
Felhívjuk egyházkerületünk hívő népét, hogy tegyen bizonyságot a károk elhárítása, a sebek meggyógyítása terén a Krisztustól vett szeretetről. Imádkozzunk, dolgozzunk és adakozzunk, hogy ne lehessünk semmilyen ítéletes félelemnek rabjai, hanem megújuló bátorsággal és a Szentlélek erejével részesei Isten újteremtő akaratának!
Pénzbeli adományaikat a következő számlára utalhatják:
Kedvezményezett: Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului
Oradea, Str. ep. Sulyok István 9
Bank: OTP BANK ROMANIA
Számlaszám: RO88OTPV220000227590RO01

A békesség kötelékében:
Nagyvárad, 2017. szeptember 21.

Csűry István püspök                                                         Bara Lajos István főgondnok

Re:formálj! – Elindult a regisztráció a Csillagpontra

csillagpont

Több ezer fiatal, 800 gyülekezet, 600 önkéntes, 180 program: a legnagyobb református ifjúsági rendezvényt idén július 25. és 29. között Debrecenben rendezik meg. Jelentkeztél már az idei Csillagpontra? Ha még nem, akkor ne várj tovább, regisztrálj még ma, hiszen a találkozó nemcsak egy nagyszerű nyári program, hanem alkalom a feltöltődésre is. A lelki és kulturális programokon túl idén olyan fellépőkkel is találkozhatsz, mint a Margaret Island vagy Hanne de Vries. A reformáció emlékévében mi más is lehetne a mottónk, mint: Re:formálj!

A Csillagpont református ifjúsági találkozó, ami alkalmanként több ezer fiatalt vonz. Többet kínál az egyszerű fesztiváloknál: lelki alkalom is, ahol feltöltekezhetnek a fiatalok.Nemcsak igényes kulturális és szórakozási lehetőség, hanem egyben találkozási pont is, ahol a résztvevők együtt gondolkodhatnak a világról, közös értékeikről és Istenről.

Az idei mottó: Re:formálj!

A Csillagpont tematikus találkozó, amelynek témája alkalmanként változó. A reformáció kezdetének 500., valamint a magyar reformátusság születésének 450. évfordulóján a Csillagpontközponti gondolata a reformáció lesz.

Milyen változást hozottJézus? Mi változott a reformációval? Mi változhat velünk?Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereshetnek válaszokat a találkozó résztvevői.

Jelentkezés

A Csillagpont idén a Debreceni Egyetem agrártudományi campusán kerül megrendezésre. A fiatalok számára tervezett komplexum rendkívül felszerelt, épületeinek köszönhetően ebben az évben több program kerülhet fedett helyszínre.

A Csillagpont online regisztrációs felületén lehet előzetesen jelentkezni– 2017. július 25-ig. Ezt követően csak a helyszínen váltható belépő.

Jelentkezési és fizetési határidő Napi díj Heti díj
(4 nap)
Étkezés díj
(4 nap)
Heti díj+étkezés
(4 nap)
 
 
2017. 05. 08 – 05. 28. éjfélig 2 900 Ft 7 900 Ft 11 540 Ft 19 440 Ft  
2017. 05. 29 – 06. 18. éjfélig 3 500 Ft 9 900 Ft 11 540 Ft 21 440 Ft  
2017. 06. 19 – 07. 25. éjfélig 4 000 Ft 12 900 Ft Étkezés nem rendelhető.  
2017. július 26 – 28. 4000 Ft-os napijegy váltható a helyszínen.  
2017. július 29-én Ingyenes a részvétel.  

 

A regisztrációs díj magába foglalja a programokon való részvételt és a sátorhely díját.

A találkozóra szerte a Kárpát-medencéből várják a fiatalokat. Minden befizetéssel, étkezéssel és szállással kapcsolatos információ megtalálható a Csillagpont oldalán.

Önkéntesség

A Csillagpont különlegessége, hogy – szemben más fesztiválokkal – önkéntes fiatalok szervezik. Ahhoz, hogy létrejöjjön a találkozó, mintegy 600 fiatalközel kétéves munkájára, ötleteire, odafigyelésére és odaszánására van szükség.

Az önkéntes segítőkjelentkezésemég nem zárult le, ha szeretnél bekapcsolódni a találkozó szervezésébe és lebonyolításába, várunk csapatunkba!Jelentkezni a találkozó honlapján lehet.

Itt a helyed, várunk Téged is!

Bővebb információ és jelentkezés:

csillag.reformatus.hu

csillagpont@reformatus.hu

 

Szeretethíd - Kárpát-medencei református önkéntes napok

Nagyváradi megnyitó ünnepség

A megnyitóról készült összefoglaló ITT hallgatható

"Tegyünk önkéntesként közösen egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségeinkért, valamint a teremtett világért."

 

Őrizd a várat! – MEGHÍVÓ
KRE

A Reformáció Emlékévében, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület lesz a házigazdája a Református Egységnapnak. Az egybeesés alkalmat ad arra, hogy nagyszabású ünnepi rendezvénnyel tudjuk felmutatni református hitünket és erőnket.

2017. május 20-án, a Nagyváradi Várban, a náhumi – „Őrizd a várat!” – ige szellemében kerül sor a Református Egységnapra. A kárpát-medencei egyháztestek küldöttein túl, igencsak hangsúlyosan hívjuk a királyhágómelléki gyülekezetek tagjait.

Az ecclesia militans tüze helyett, sokszor az ecclesia tolerans langymelegsége uralkodik el rajtunk. A jeles évforduló és az Egységnap olyan alkalmat biztosít, melynek erejével tovább tudunk haladni.

Ahhoz, hogy vonzóvá lehessen az ünnepnap, igyekeztünk – a közös istentiszteleten és úrvacsorázáson túl – többrétű programot biztosítani.

Program:

1. Ünnepi istentisztelet és úrvacsora a kárpát-medencei püspökök, valamint az evangélikus püspök igei- és liturgiai szolgálatával

2. Gyermekprogramok a helyi kézművesek, valamint az Arany Kapu Egyesület és a Zabhegyező Egyesület közreműködésével

3. Ifjúsági programok a nagyvárad-velencei színjátszók előadásával, illetve a szilágybagosi mandolinzenekar, a bihardiószegi furulyások szolgálatával, valamint az Élő Kövek és az Új Szövetség zenekarok koncertezésével.

4. Nőszövetségi programok dr. Lukács Olga előadásával, valamint beszélgető előadások Écsi Gyöngyi, dr. Békefy Lajos, Röhrig Klaudia és Aczél Dóra közreműködésével.

5. Konferencia a Partium reformációjáról, melynek rendjén a kilenc egyházmegye reformációja kerül bemutatásra. 

6. Kiállítások:

        - Az Erdélyi Gyülekezet kopjafa kiállítása

        - Adorjáni László és Fazakas Csaba karikatúra kiállítása

         - Állandó református kiállítás a Várban

7. Nagy előadások:

          - Dévai Nagy Kamilla koncertje

          - Bánk bán – a debreceni Csokonai Színház operakoncertje

8. Bemutató-, kiállító- és kiadói sátrak, könyvvásár

Isten áldását kérve életükre és szolgálatukra, maradunk tisztelettel:

Nagyvárad, 2017. március 30.

Csűry István                                        Bara Lajos István

püspök                                                 főgondnok

 

 

Húsvéti pásztorlevél 2017
Csűry István püspök

“Ha meghal a férfiú, életre tud-e kelni? Akkor küzdelmes életemen át is tudnék várni, míg csak be nem következik a fordulat.” (Jób14,14)

   Ünneplő Gyülekezet! Szeretett Testvéreim!

  Az ószövetségben többnyire óvatos utalásokat olvashatunk a feltámadással kapcsolatban. Ennek ellenére nagy lelki haszonnal jár, ha az ünnepi alkalommal időt szakítunk egy-egy ilyen jellegű üzenet megvizsgálására. Krisztus feltámadását, valamint az azt megelőző szenvedést sokan kételkedve fogadják, mivel elfogadhatatlannak tartják Isten Fiának, az egyetlen bűntelennek a méltatlan gyötörtetését, majd halálát.

    Az ártatlanul szenvedő ószövetségi személy Jób. Róla igyekeztek még a barátai is terhelő bizonyítékokat megtudni, de csak nevetséges rágalmakig jutottak, illetve a hamis lelkigondozás agresszív tanácsban elakadó félbeszakadásáig. Jób szenvedését nem fogadták el annak, ami volt, azaz ártatlan szenvedésnek. Pedig van ártatlan szenvedés! A Jób ártatlanságát tagadók tömeges tapasztalattal állítják, hogy a szenvedésnek mindig sötét háttere van. Egyébként Krisztust vádolók is a büntethetőt kutatták a Golgothára készülőben. Ma sem lehet Isten nélkül megérteni az ártatlan szenvedés valóságát. Jób esetében lesz világos, hogy a szenvedésnek nemcsak oka van, hanem célja is. A mindig az okokat keresők elvakulnak, és nem érzékelik a cél előbbre valóságát.

   Nemcsak Jób életében történik meg, hanem szenvedéseink hittel és tudatosan hordozott sorsunkban is, hogy új gondolatok, letisztázott érzések, teljes valóság átlátása születik meg. Nem szabad a szenvedések okát tagadni, de a célját kötelező megfejteni.

   Jób ártatlan szenvedésének feltárása idején érkezik el a feltámadás gondolatáig. Az új fordítású biblia annyira óvatosan fogalmaz, hogy csak az életrekelés lehetőségéről szól. A gyötrelem halálos mélységében az elveszni látszó ember ártatlanságának tudatában döbben rá, hogy mindenki a halál martalékává válik, de ez az ellenség nem mindent nyelhet el. Isten a halálnak is ura, az isteni értékek nem lehetnek a halál tulajdonai. Jób csak annyit érez, csak sejti, de bizonyos abban, hogy van megoldás. Érezhetően ráérez a csak kérdő mondattal közölt lehetőségre, azaz, – ha a férfiú meghal, életre kelhet-e?  Nincs biztosítása az ártatlanoknak sem a halál ellen, viszont Istennek hatalma van megint életet adni. Az új élet már a célt tartalmazza, mert Krisztus feltámadása a mi feltámadásunk biztos záloga, hogy ennek tudatában új szív és új lélek birtokosai legyünk. Krisztus feltámadása Jób korai kérdésére a válasz, igen, életre kel az istenfélő férfiú, mert a halál sem az ártatlant sem az ártatlanságot nem pusztíthatja el.

   Jób derengő új élet ígéretén hittel és reménnyel telik meg. Küzdelmesnek minősített életét alkalmasnak látja további megpróbáltatások között is kitartónak tudni. Nem rejti véka alá, hogy az életet harctérnek tekinti, amelyen nehéz kitartani, mert rengetegen szabálytalanul küzdenek és a legbecstelenebb eszközöket vetik be. Korunk egyik legnépszerűbb református lélekgyógyásza a reménytelenséget nevezte meg, mint minden halált okozó bajnak gyökerét. Az ártatlant, a hinni vágyót, a szeretet morzsáit kutatót, az önfeláldozót, az egyházáért áldozni képest   is el lehet a reménytelenség mocsarába vinni.

   Krisztus halála és feltámadása: Isten hatalma mindenek felett. Igazolása Jóbnak, gyógyítása a reménytelenségből fakadó betegségeknek, áldott orvosa az ártatlan szenvedőknek. Húsvét: a minden napok túlélésének forrása, valamint Isten országának kulcsa.

   A feltámadás reményében legyen áldott az ünnepünk és megszentelt az ünneplésünk!

Nagyvárad, 2017 húsvétján.

 Csűry István püspök

 

Easter Greetings

“If a man dies, shall he live again? All the days of my appointed time will I wait, till my change come.” (Job 14:14)

The Old Testament includes few references to resurrection. Preparing for Easter, it is a spiritual gain to examine those prophetic messages. Many have doubts regarding the painful suffering and resurrection of Christ, as they cannot accept the unworthy misery and death of the only sinless human, the Son of God.

   According to the Old Testament, Job suffers innocently. Even his friends tried to figure out “inculpatory evidences” which would have justified his suffering. They did not accept Job’s suffering as it was: innocent suffering. However, there is innocent suffering. Without God, we cannot understand innocent suffering. But suffering often has a scope, besides a reason.

   While deeply exploring his suffering, Job arrives to the idea of resurrection. God is the master of death too; godly virtues cannot be taken over by death. Job is hesitant about resurrection, but he is sure about God’s solution to his suffering. Death also takes the innocent, but Job strongly believes that God has got the power to give life again. This new life includes the scope, as Christ’s resurrection is the sure pledge of our own resurrection.

   The promise of a possible new life fills Job with faith and hope. A contemporary Reformed psychologist says that lethal problems actually root in hopelessness. The innocent, the believer, the loving, the devoted, the giver may also be taken into the swamps of hopelessness.

   Christ’s suffering and resurrection proves God’s power over everything, which confirms Job’s belief. Christ’s suffering and resurrection is healing lethal diseases which come from hopelessness. Jesus is the blessed physician of innocent sufferers. Easter is the source of surviving and the key to God’s Kingdom.

May God bless our preparations for Easter!

March 2017

István Csűry bishop

 

Pastorală

„Dacă omul odată mort ar putea să mai trăiască, aș mai spera în tot timpulsuferințelor mele, pînă mi se va schimba starea în care mă găsesc”(Iov 14:14)

Dragilor Frați în Iisus Hristos!

În Vechiul Testament  putem citi doar  referiri precaute  în legătură cu învierea.   Cu  toate  acestea   este  un  mare  beneficiu  sufletesc  dacă  cu   ocazia sărbătorilor  ne   facem   timp   pentru   analizarea  unor   astfel   de   mesaje.   Mulți întîmpină cu scepticism învierea și suferințele lui Hristos, deoarece consideră inacceptabilă suferințea nedemnă, iar apoi moartea  singurului fără de păcate, Fiul lui Dumnezeu.   Persoana  nevinovată suferindă din Vechiul Testament este Iov. Chiar șiprietenii lui încearcă să afle dovezi incriminatoare, dar nu ajung decât la niștecalomnii ridicole. Ei nu au acceptat suferința lui Iov așa cum a fost, adică  o suferință  nevinovată. Cu toate că există suferință nevinovată! Cei care neagă nevinovăția lui Iov, susțin că suferința are mereu un fundal întunecat. De altfel, și acuzatorii lui Hristos căutau pe cineva posibil de pedeapsă. Fără Dumnezeu nici azi nu se poate înțelege suferința nevinovată. În cazul lui Iov este cât se poate de clar că suferința nu are numai un motiv ci și un scop. Cei care mereu caută motive sunt orbiți și nu realizează că scopul este mai presus de toate. Ceea ce se întâmplă în viața lui Iov, se întâmplă și în cazul suferințelor noastre   purtate   conștient   și   cu   credință   în   destinul   nostru:   iau   naștere   noi gânduri, simțăminte curate, și se naște astfel adevărul complet. Nu este permisă negarea motivelor suferinței, dar este obligatorie identificarea obiectivului. Iov   ajunge   la   ideea   învierii   în   timpul   dezvăluirii   propriei   suferințe nevinovate.   În   noua   traducere   revizuită   a   Bibliei   se   formulează   cu   atâta precauție, încât se vorbește doar despre posibilitatea reînvierii. Omul aparent pierdut în abisul mortal al chinului, conștientizează că toată lumea trebuie să moară, dar moartea, acest dușman nu poate câștiga totul. Dumnezeu este și stăpânul morții, iar valorile dumnezeiești nu pot deveni proprietatea morții. Iov simte, bănuiește doar, că o există soluție. Intuiește posibilitatea expusă doar printr-o propoziție interogativă –   Odată ce omul moare,   ar putea să mai trăiască? În fața morții nici cei nevinovați nu au o asigurare, însă Dumnezeu are puterea de a da din nou viață. Noua viață conține deja scopul, pentru că învierealui Hristos este cheia sigură a învierii noastre iar noi devenim posesorii unei inimi și unui suflet nou. Învierea lui Hristos este răspunsul la întrebarea de mai înainte. Omul cu frica lui Dumnezeu învie pentru că moartea nu poate distruge nici pe nevinovat și nici nevinovăția. În speranța unei noi vieți Iov se încarcă cu credință și speranță. Își vede viața grea ca fiind prielnică pentru a o continua cu perseverență. Nu ascunde că își consideră viața ca un câmp de luptă, unde cu greu poți face față, deoarecemulți   luptă  neregulamentar,   folosind   mijloace   necinstite.   Un   foarte popular doctor de suflete reformat al epocii noastre,   numește deznădejdea ca fiind rădăcina tuturor problemelor care duc la moarte. Cel nevinovat, cel care vrea să creadă, cel devotat, cel care este dispus să se sacrifice Bisericii, poate fi târît în mocirla deznădejdii.  Moartea și învierea lui Hristos înseamnă puterea lui Dumnezeu mai presus de toate. Înseamnă o dovadă pentru Iov, vindecarea bolilor izvorîte din deznădejde, de către medicul binecuvântat al nevinovaților suferinzi. Pașteleeste   astfel    izvorul   supraviețuirii   tuturor   zilelor,   și   cheia   Împărăției   lui Dumnezeu.

În sperența Învierii, sărbătoarea noastră să fie binecuvântată.

Oradea, în ajunul Paștelui 2017

episcop Csűry István

Őrizd a várat! – MEGHÍVÓ
KRE

A Reformáció Emlékévében, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület lesz a házigazdája a Református Egységnapnak. Az egybeesés alkalmat ad arra, hogy nagyszabású ünnepi rendezvénnyel tudjuk felmutatni református hitünket és erőnket.

2017. május 20-án, a Nagyváradi Várban, a náhumi – „Őrizd a várat!” – ige szellemében kerül sor a Református Egységnapra. A kárpát-medencei egyháztestek küldöttein túl, igencsak hangsúlyosan hívjuk a királyhágómelléki gyülekezetek tagjait.

Az ecclesia militans tüze helyett, sokszor az ecclesia tolerans langymelegsége uralkodik el rajtunk. A jeles évforduló és az Egységnap olyan alkalmat biztosít, melynek erejével tovább tudunk haladni.

Ahhoz, hogy vonzóvá lehessen az ünnepnap, igyekeztünk – a közös istentiszteleten és úrvacsorázáson túl – többrétű programot biztosítani.

Program:

1. Ünnepi istentisztelet és úrvacsora a kárpát-medencei püspökök, valamint az evangélikus püspök igei- és liturgiai szolgálatával

2. Gyermekprogramok a helyi kézművesek, valamint az Arany Kapu Egyesület és a Zabhegyező Egyesület közreműködésével

3. Ifjúsági programok a nagyvárad-velencei színjátszók előadásával, illetve a szilágybagosi mandolinzenekar, a bihardiószegi furulyások szolgálatával, valamint az Élő Kövek és az Új Szövetség zenekarok koncertezésével.

4. Nőszövetségi programok dr. Lukács Olga előadásával, valamint beszélgető előadások Écsi Gyöngyi, dr. Békefy Lajos, Röhrig Klaudia és Aczél Dóra közreműködésével.

5. Konferencia a Partium reformációjáról, melynek rendjén a kilenc egyházmegye reformációja kerül bemutatásra. 

6. Kiállítások:

        - Az Erdélyi Gyülekezet kopjafa kiállítása

        - Adorjáni László és Fazakas Csaba karikatúra kiállítása

         - Állandó református kiállítás a Várban

7. Nagy előadások:

          - Dévai Nagy Kamilla koncertje

          - Bánk bán – a debreceni Csokonai Színház operakoncertje

8. Bemutató-, kiállító- és kiadói sátrak, könyvvásár

Isten áldását kérve életükre és szolgálatukra, maradunk tisztelettel:

Nagyvárad, 2017. március 30.

Csűry István                                        Bara Lajos István

püspök                                                 főgondnok

Meghívó egyháztörténeti kiállításra
KRE

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghívja az érdeklődőket a Nagyváradi Várban, a Fejedelmi Palotában nyíló állandó egyháztörténeti kiállítás megnyitójára. A Palota B szárnyának második emeletén, az épület sarokbástyájában a történelmi magyar egyházak mutatják be múltjukat. Rendhagyó módon nem egy egységes koncepció keretében tervezték és kivitelezték az egyes felekezeteket bemutató részeket, hanem ki-ki a maga elképzelése szerint állította össze a bemutatandó anyagokat. A római katolikus kiállítás szeptemberi megnyitója után másodikként a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Levéltára által összeállított kiállítás – A Református Egyház Nagyváradon címmel – mutatkozik be.

Időpont: 2016. október 31. (reformáció emléknapja), délután 16 óra

Megközelítés: a Fejedelmi Palota bejárati kapualjából nyíló pénztáron keresztül

Ft. Csűry István a KRE régi-új püspöke
Kiadói- és Sajtóosztály

Az egyházkerületi közgyűlés 97-ből 84 szavazattal főtiszteletű Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspökét választotta meg a következő hatéves időszakra. Főgondnok Bara Lajos lett, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatója, főjegyző pedig továbbra is Forró László hegyközkovácsi lelkipásztor. A közgyűlés Dénes István Lukács bihari esperest választotta generális direktorrá, azaz missziói előadóvá.

Hétfőn délelőtt  11,30-kor a KRE Facebook csatornáján élőben kapcsolunk Nagyváradra, ahol Villányi Zoltán szerkesztő-riporter beszélget a régi-új egyházfővel terveiről, aktuális egyházi kérdésekről.

Ft. Csűry István püspök

Ft. Csűry István (Csikos Roland fotója)

A Harangszó októberi első számából (19).

Kiadói- és Sajtóosztály

A tartalomból: Tokár Sándor: A patriarchális társadalmi rend ::: Tőtős Beáta:Amikor a lélek fárad el ::: Ghitea Levente:Eltékozolt tárgyaink ::: Van még becsülete az ősz hajnak? ::: Tele kosár ::: Szilágyi Balázs: Úgy, mint régen ::: Szabó Júlia: Az atyák bölcsessége ::: Felhívás a X. Szombati Szabó István Szavalóversenyre ::: Kerületi Ifjúsági Tábor volt Sólyomkőváron ::: A megbékélést hangsúlyozzák az egyházak a reformációi jubileummal kapcsolatban ::: Visky István:Végre! ::: Felhívás imádságra az európai keresztyénségért ::: Hívd meg a lelkészedet! ::: Évfordulók: Hans Rudolf Tshudi (1641–1716), Bethlen Miklós (1642–1716), Otto Weber (1902–1966) ::: Fricska :::

Keresse a Harangszót gyülekezetében!

Győztes futam, avagy

maratoni bibliahét Pelbárthidán

 

„…futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam”- biztatja egyik hűséges tanítványát és munkatársát Pál apostol. Ez volt az a vezérige, ami idén a figyelem középontjában volt a pelbárthidai bibliahéten. Jézus Krisztus, Isten Fia volt, aki életét az emberiség győzelméért és üdvösségéért adta. Ő a vitathatatlan Bajnok! Általa, illetve példáját követve mindannyian győztesek lehetünk. És ez nem egy sokadik „Hogyan legyünk kimondhatatlanul sikeresek” témájú bestseller. Itt egy több mint kétezer éve bevált módszerről van szó: keresztyénnek lenni. És itt a hangsúly mindkét fogalmat kiemeli. Keresztyénnek, vagyis mindenek felett és előtt Krisztus-szerintinek „lenni”. Igen! Nem csak látszani, nem csak anyakönyvileg nyilvántartott állapotban, hanem életem minden percében Krisztus szerintinek lenni. Amikor felkelek, mert Ő adott új lehetőséget az új nappal. Amikor étkezem, mert Tőle van mindenem. Amikor megbocsátok, mert Ő is megbocsát. Amikor Róla beszélek, mert Ő is mindig gondol rám… Keresztyén maraton, de nem a kifulladásig. Keresztyén maraton, melynek során egyre edzettebbek, erősebbek lehetünk, mert egyre többet taníthat nekünk a Mesterünk. Keresztyén maraton, nem egy elkeseredett és forgalommal szembeni futás. Keresztyén maraton, a létezés kulcsa. Keresztyén maraton, melyben minden célba érkező győztes. Keresztyén maraton, nehéz feladat, -   és nem akarok senkit sem meggyőződésében sérteni – de, szeretettel hírdetem: lenni-élni csak így érdemes!

 

Ismételten Észak-Írországból érkezett fiatalokkal együttműködve zajlottak a bibliahét eseményei. A 14 tagú csapat azért érkezett, hogy a helyi ifjakkal együttműködve Krisztus követésére buzdítsák a falu lakosait kicsinyektől a nagyokig. A bibliaórák, a mindennapi közös étkezés helyszíneinek előkészítése is a közösség tudatos formálását szolgálta. Ghitea-Szabó Júlia-Zsuzsanna írányító közreműködésével az egyházközség ifisei segítettek a termek berendezésében. De ugyancsak ők voltak azok, akik a szakácsasszonyok által elkészített étel kiosztásában is segédkeztek. A fesztivál ideje alatt naponta átlagosan 65 gyerek vett részt a délelőtti foglalkozásokon. Míg a délutáni angolórákat, átlagosan 16 ifjú látogatta. Ezek a számok a 168 tagot számláló gyülekezetben hálára és reménységre adnak okot. Idén is volt családlátogatás. Melynek során a külföldi fiatalok megismerkedhet az itteni életmóddal. Most sem maradhatott el a lovas-kocsi-túra a falu körül. De a mindenesti játék és foci is szorosabb közösségé formálta az ifjakat. Akik a tábortűz körül már együtt „régi ismerősőkként” ültek.

 

Különleges és egyedi tulajdonsága még a keresztyén maratonnak, hogy itt nem egymást legyűrni, hanem segíteni szokták a versenyzők. Igen, versenyzők. Csak itt nem egymással, hanem saját rossz tulajdonságainkkal küzdünk: irígység, lustaság, kételkedés, rossz indulat, önzőség… szóval, ezeket kell(ene) leköröznünk. És ha van örömzenélés, akkor ez a hét „öröm-futás” volt Pelbárthidán. Persze, a tikkasztó hőségben, a sokféle munkában elfáradtunk. De a közöséggé formáló Mindenható megújítja erőnket. Ez a hét csak egy irányt mutató, inteznív kezdet, a közös szolgálat, Isten dolgainak fürkészése, a hit erősítése nem ért véget. Sőt! Az említett időszakban a gyülekezet tagjai, a falu, illetve a község lakosai közül sokan segítettek. Sokan áldoztak idejükből, pénzükből, terményeikből, hogy a lelki táplálék mellett bőséges legyen a testi eledel is. Számos olyan támogatónk is akadt, aki nem pelbárthidai, de szívből áldozott arra, hogy itt hírdethessük a Krisztust. Ez úton is köszönjük a Pelbárthidai Református Egyházközség tagjainak, a falu lakosainak, a Polgármesteri Hivatalnak, Matyi Miklósnak, Major Lórántnak, Tarr Károlynak, Dubován Krisztiánnak és az Oázisnak, Biharról Darabont Sándornak, Koszorús Sándornak és a Sadellinek, valamint Szentimréről Nagy Miklósnak, Szalárdról az általános iskolának, Mierlut Gedeonnak, Kindle Norbertnek és a Communitas Alalpítványnak a nagylelkű segítséget. Gondviselő Atyánk fizessen meg szándéka szerint bőséggel mindenkinek! Ghitea-Szabó József-Levente, ref. lelkipásztor

Az Orbán-kormány támogatja a KREK célkitűzéseit
Pap István, Bihari Napló

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Csűry István, a KREK püspöke tartottak szerdán közös sajtótájékoztatót Nagyváradon, melynek elején a magyar kormány által a KREK-nek nyújtott támogatásokat vették leltárba.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kifejtette, hogy a harmadik Orbán kormány minden területen sokkal nagyobb mértékben figyel oda a külhoni magyarokra. Kiemelte, hogy a magyar kormány a KREK-nek az elmúlt hat évben – vagyis amióta Csűry Istvánvezeti az egyházkerületet – összesen több mint 1,2 milliárd forint támogatást nyújtott, ezen belül pedig a nemzetpolitikával foglalkozó államtitkárság is közel 150 millió forinttal segítette az egyházkerületnek a törekvéseit. Ezek közül kiemelte azokat a támogatásokat, amelyek hosszútávon a magyar nyelv megőrzésében, a hit megtartásában sokat segítenek. Ilyen támogatás volt az elmúlt évek során a nagyszalontai református iskola építésére adott 660 millió forint, a zilahligeti református egyházközségnek az óvoda helyreállítási munkálataira adott 184 millió forint. Megemlítette a nagyváradi 24,5 millió forintos óvodafejlesztési támogatást, a nagybányai református líceumnak a fűtéskorszerűsítését szolgáló tízmillió forintos, és a szatmárnémeti református gimnázium felújítására nyújtott 20 millió forintos támogatást. Csűry István emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány támogatásával épült fel a KREK püspöki székháza, és ugyancsak magyar kormánytámogatásból készül el az idei év végére, vagy a jövő év elejére a sződemeteri Kölcsey központ, megköszönte továbbá a magyar kormánynak a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban zajló szakoktatásnak nyújtott segítséget, valamint a mintegy ötven református gyülekezetnek nyújtott anyagi támogatást.

Kórház, előtte rendelő

Első lépésben járóbeteg rendelő épülhet meg Nagyváradon magyarországi támogatásból, hangzott el szintén a tegnapi sajtótájékoztatón. Mint ismeretes, a KREK törekvései közé tartozik egy az egyház által fenntartott kórház létrehozása Nagyváradon, de mint Csűry István szerdán elmondta, olyan jelzéseket kaptak, miszerint inkább a járóbetegek gondozását kellene felvállalni. Hozzátette, hogy az egyház elfogadta ezt a megközelítést, azzal a megjegyzéssel, hogy a járóbeteg rendelő az első lépcsőfok, aminek folytatása magának a kórháznak a létrehozása lesz. Soltész Miklós elárulta, hogy egy héttel korábban látogatást tett nála Sălăjean temesvári metropolita a magyar kormány segítségét kérve a rákbetegek és a fogyatékossággal élők rehabilitációját szolgáló temesvári intézmény létrehozásában. Soltész Miklós hozzátette, hogy amint Temesváron, illetve Nagyváradon megteszik a szükséges lépéseket, akkor a kormány megosztja velük szakmai tudását. „Azért fontos a járóbeteg rendelő, mert sokszor a megelőzés az első lépés, az sokkal nagyobb eredményeket tud hozni, mint a későbbi kezelés” – irányította rá a figyelmet a járóbeteg-kezelés fontosságára.

Kereszténység mindenek felett

Soltész Miklós a tájékoztatón megköszönte Csűry püspöknek, az erdélyi magyar egyházaknak, valamint az ortodox egyháznak azt a kezdeményezését, melynek nyomán aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a román alkotmányba is kerüljön be az a passzus, miszerint a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugszik, mint ahogy az már a magyar alaptörvényben szerepel. „A közép-európai térségnek ez mutatja meg a jövőjét és a mai erejét is, hogy az igazi értékekhez vissza tudnak térni. Erdélyben, Partiumban és Közép-Európában is most már legkevésbé az a fontos, hogy ki román, ki magyar, ki szerb, ki lengyel, vagy horvát vagy szlovák, hanem sokkal inkább fontos a keresztény gyökér, mert jól látjuk a Nyugat-Európából ránk erőltetett vadliberalizmusnak a támadását, amely szét akarja rombolni az alapértékeket” – fogalmazott Soltész Miklós, aki szintén nagy veszélynek értékelte a bevándorlási hullámot, melyet összefüggésbe hozott a legutóbbi franciaországi és németországi terrorcselekményekkel.

Ne erőnk felett

Csűry István püspök jelezte, hogy a házasság kérdésében az egyház álláspontja egyértelmű: „A házasság Isten teremtett ajándéka, ha ezt Isten így adta, akkor nekünk jogunkban sincs akár egy kérdőjelet tenni ennek az ügynek a végére” – fogalmazott.

A migránsválság kapcsán Csűry István kijelentette: „A fehér Európát meg kell menteni, ugyanakkor követeljük, hogy az Unió ne foglalkozzon a migránsüggyel úgy, hogy közben éket ver közénk, és a menekülők közé”. A püspök tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság 250 ezer eurós ún. szolidaritási hozzájárulást fizettetne minden olyan bevándorló után azokkal a tagállamokkal, amelyek nem hajlandók migránsokat befogadni. Egy ilyen döntés csak gyűlöletszításra lenne alkalmas a közép-kelet európai országok esetében, amelyek amúgy is számos gazdasági, társadalmi nehézséggel küszködnek – áll a Csűry István által idén májusban kiadott közleményeben. A püspök a közleményben és a sajtótájékoztatón is emlékeztetett arra, hogy Romániában egy gyermek 19 eurót kap gyermeksegélyként, az átlagfizetés 400 euró körüli összeg, de a nyugdíjasok és a minimálbérből élők jövedelme még ennél is sokkal kisebb. „Isten az áldozatot is csak úgy kéri, amennyire teheti azt az ember, soha nem követel erőnk felettit. Kérjük Európát, soha ne kérjen erő felettit” – tette hozzá végül.

Pap István, forrás: erdon.ro

 

A Harangszó 13. számából
Kiadói- és Sajtóosztály

A tartalomból: Kallódó reformátusok :::  Rácz Ervin: Ezért az egyért érdemes :::  Fodor Lajos: Elszéledt szívemből :::  Kürti Tamás: Megkeresse és megtartsa, ami elveszett:::  Tokár Sándor: Vald Péter ::: A valdens mozgalom ::: Forró László: Borzási Gyula lelkipásztor emlékére ::: Berke Eszter: Mit jelent az istentiszteleti közösség? :::  A felekezetközi igehallgatás ::: Ismeretlen templomban ismerős Isten ::: XXI. Hegyközi Presbiter Találkozó ::: Egyházmegyei kórustalálkozó Nagyvárad-Újvároson ::: Választási ütemterv ::: A református Bocskai István ::: Megszüntetik a nők lelkésszé szentelését Lettországban ::: Évfordulók: Drágffy Gáspár, Wilhelm Rudolph, Bereczky Albert ::: Fricska

 

PÜNKÖSDI PÁSZTORLEVÉL
Csűry István

Világosságot gyújt a szívünkben

"Aki ezt mondta: "sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán." (2Kor.4,6)

Szeretett Testvéreim! 

  Pünkösd nemcsak Szentlélek kitöltésének ünnepe, hanem az egyház történelmi pályájának kezdetére emlékeztető szent alkalom. Az üdvtörténetben nem véletlenszerűen egymás mellé rendelt események, hanem együtt hatóak, mert közös gyökérből fakadóan egy ígéret üzenetét hordozzák. 

   Isten ez esztendő pünkösdjén elemi erővel késztet bennünket a lelkiismeretünk megvizsgálására, különös tekintettel egyházunk megbecsülése, valamint a Szentlélek jelenlétének elfogadása terén. Modernnek tetszelgő világunkban sajnos sokan elkerülik a gyülekezetet, mintha fölösleges intézmény lenne. Mások, baráti körnek tekintik, ahol egy szűkebb társaságnak helye van, mások pedig kereshetnek más közösséget, más templomot. Napjainkban már olyanok is vannak, akik gazdasági egységnek tekintenék az egyházat, mert földje, erdője és maradék hitele van, így érdemesnek látszik azt hasznosítani. Visszaköszönni tűnik a "cuius regio, eius religio", azaz: akié a tartomány, azé a vallás is-, hírhedt és sok átkot fialó jelenség. Sorolható lenne sok egyéb szégyenletes egyházromboló "újítás", azonban figyeljünk inkább arra, ami most is érték azoknak életében, akik Isten közösséget hozó ajándékában ezentúl is áldást keresnek. Nem   fognak csalódni, mert a világ kezdetétől a világ végezetéig tart Isten közvetlen jelenléte ebben a világban.

   Pál apostol Krisztus arcán látja Isten dicsőségét felragyogni. Egyértelmű híradás ez arról, hogy a mindenkori élet központja az Atya jobbjáról Szenlélek által irányító Krisztus Jézus. Ő reá kell nézni, Őt kell hallgatnunk, még ha "teljhatalmú" fejedelmek, "méltóságteljes" főpapok, tőkegazdag földesurak követelőznek emberfeletti magaslatok után! Krisztus színe előtt minden térdnek meg kell hajolnia! (Fil.2,10) Teremtőnk az élet legelső mozzanatában megmutatta szeretetét. Aki a sötétségből világosságot ragyogtatott fel (1Móz.1,3), de Lelke is ott lebegett a vizek felett (1Móz.1,2), az nagyon készült minden tekintetben megfelelő életteret biztosítani a teremtés koronájának, a többi teremtménytől jól megkülönböztethető embernek. Sohasem lett volna szabad megfeledkeznünk, és ezentúl sem illik, hogy a föld ,porából, azaz "alkalmatlan" anyagból lettünk, és mégis Isten szeretett gyermekei. Pünkösdkor illik megemlékeznünk arról is, hogy ez a különleges állapot abból adódik, hogy Isten az első emberformába a maga Lelkét lehelte, ez lett az őspünkösd, mely elindította a minden más élőtől különb életet, az emberit.(1Móz. 2,7) A bűn nemsokára, azóta pedig állandóan, szennyezte és bemocskolja ezt az istenarcú embert, de a lélekközlő Úr felvette a küzdelmet a diabolikus erőkkel. Ennek legfeledhetetlenebb és leghitelesebb bizonyítéka éppen a feltámadást követően történt. Sokan a sátáni győzelmet vélték elkönyvelni, amikor az üres sír másra utalt. Krisztus Jézus nemcsak feltámadott, hanem a félelmek között aggódó tanítványoknak megjelent és megkínálta őket megint lélekkel. A halálba hajlók akkor nem akartak hinni a szemüknek, kevésbé a fülüknek. "Vegyetek Szentlelket" és megismételve az őspünkösdöt, reájuk lehelt. (Ján.20,22) Az alkalmatlanná lett test, az alakjában és formájában eltorzuló ember megint él, mert Isten hatalma így látta ezt jónak. 

   A mindenkori élet központjában méltán van Krisztus egyháza! Ezt a méltóságot nekünk hatványozottan szolgálnunk kell. Sajnos a feladat egyre bonyolultabbnak tűnik, mivel nemcsak a keresztyénséget üldözőkkel találjuk szembe magunkat, hanem az egyházon belüli butasággal, avagy önös érdekérvényesítéssel. A pünkösdi tisztán látás megkönnyíti a tájékozódásunkat, amelyben meglátjuk a helyénvalót és a követendőt, de elválaszthatjuk a hamisat és az ördögit. Pünkösd üzenete ma is az, hogy egyedül Krisztusban lenni, mert ez alapja az éltető közösségnek, amelynek három ismertetője van. Isten, testvér és önmagam. Az álság hamissága megcsúfolja Istent, kijátssza a testvért, végül önmaga ellen fordul.

   Az egyházban megmutatkozik Isten szeretete, de az egyházban Isten a mi szeretetünket keresi. Pünkösd, őszinte, lelkiismeretet megvizsgáló, alázattal bocsánatért esedező emberek ünnepe. Legyünk minél többen ezek között!

   Áldott pünkösdöt kívánok a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nevében!

Nagyvárad, 2016. pünkösd hava

A békesség kötelékében!

Csűry István püspök

 

Adásban

A 302. adás tartalmából:

Mennyire nem hiszek eléggé Jézusnak, valamint a kötél és a felelősség témájában is szól az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően Ady Endre istenes verseiről készített összeállítással emlékezünk az 1877. november 22-én, 140 éve született költőre. Majd ifj. Csomós József a maga fiatalos és már-már szemtelenül őszinte stílusában  szól a Ne paráználkodj! krisztusi parancsolatról. Végezetül Király Lajos közvetíti Isten üzenetét.

A 301. adás tartalmából:

Mint kisfiú a cirkuszban, erről beszél az Ébresztő!Gondolat. Aztán egy tudósítás a Királyhágómelléki Református Egyházkerület bölcsőde programjáról. Ezt követően a reformáció templomépületekre gyakorolt hatásáról szól egy riport. Majd ifj. Csomós József beszél arról, mit jelent sónak és fénynek lenni a mai világban. Végezetül Varga Botond közvetíti Isten üzenetét.

A 300. adás tartalmából:

Sebeink begyógyulnak, ha… - elmondja nekünk az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően Buzogány Dezső, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet egyháztörténet professzora beszél a reformációval kapcsolatos tévhitekről. Majd a reformáció térnyeréséről hallhatnak beszélgetést. Aztán KÉT ÉLETÜNK KÖZT címmel Balla Zsófia Babérkoszorú-díjas költővel, íróval beszélget Bálint Enikő. Végezetül pedig Jobb Domokos, ombodi lelkipásztor közreműködésével szól Isten üzenete.

A 299. adás tartalmából:

Mire van és mire nincs időnk? – kérdezi az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően a babona és a hit különbségéről gondolkodunk. Majd a reformációra emlékeztető irodalmi összeállítást hallhatnak. Végezetül pedig Jobb Domokos, ombodi lelkipásztor közreműködésével szól Isten üzenete. 

A 298. adás tartalmából:

Miből építsek oszlopot az én Istenemnek? – elmondja az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően Zakeus kupa, helyszíni tudósítás.  Majd a nyelvhasználat, nyelvtanulás, kisebbségek nyelvhasználati jogai témákban hallhatnak beszélgetést. Aztán újabb riport a generációk közötti „hídverésről”. Zárás képpen pedig egy érdekes táborozásról tudósít Ambrus Erika. Végül Jobb Domokos, ombodi lelkipásztor áhítat sorozatának következő részével szól lelkünk csendességére.

A 297. adás tartalmából:

„A szenvedés Isten költészete” mondja Sík Sándor és az Ébresztő!Gondolat.  Majd Krisztus katonái rovatunkban újra hallhatunk a finn EtCetera gospel kórusról. Ezt követően a Drága örökségünk rovatban Bethlen Gábor fejedelem életéről és munkásságáról tudhatunk meg érdekességeket. Végezetül pedig Korda Zoltán közreműködésével szól Isten üzenete. Áldott rádiózást kívánunk!

A 296. adás tartalmából:

Az egér és az egérfogó, avagy a szeretet íze – elmélkedik az Ébresztő!Gondolat.  Ezt követően október 6-ra emlékezünk néhány perc erejéig. Ezt követően Hajdú Szabolcs Koppány beszél győztesekről és vesztesekről. Majd egy különleges eseményről számol be Szecsődi Árpád. Aztán 72 óra kompromisszum nélkül- mit is jelent mindez? Megtudhatjuk Szegedi Csaba riportjából. Végül Jobb Domokos, ombodi lelkipásztor áhítat sorozatának következő részével szól lelkünk csendességére.

A 295. adás tartalmából:

Az idős ember imáját tolmácsolja, október hónap, az idősek hónapja alkalmából az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően Mihály Noémi beszélget Holló Lászlóval, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnökével. Majd "Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázattal kapcsolatban hallhatjuk Illés Kitti riportját. Ezt követően a Dorkász Szolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni irodája idei, októberben kezdődő adománygyűjtéséről hallhatunk tájékoztatót. Végül Jobb Domokos, ombodi lelkipásztor áhítat sorozatának következő részével szól lelkünk csendességére.

A 294. adás tartalmából:

A legszebb a világon – vajon mi lehet az? - megmondja az Ébresztő!Gondolat.  Ezt követi egy református fülnek is érdekes beszélgetés. Kalkuttai Teréz anya szentté avatása kapcsán Orbán Szabolcs erkölcsteológust, az Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnökét kérdezi Mihály Noémi a szentek tiszteletéről. Adásunk második részében a harmadik Válts Irány IKE fesztiválon  elhangzott misszionárius házaspár Nepálról tartott élménybeszámolójának második része hallható. Hihetetlennek tűnő, megdöbbentő történetekkel. Végül Jobb Domokos, ombodi lelkipásztor áhítat sorozatának következő részével szól lelkünk csendességére.

A 293. adás tartalmából:

Mennyire szürke a molylepke, és én? – eszméltet az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően a számos tiltakozást kiváltó új ukrán oktatási törvényről Darcsi Karolina politológust Birta Zoltán kérdezi. Majd egy érdekes lovas táborról hallhatnak beszámolót. A harmadik riport pedig egy már meglévő óvoda alapkövének letételéről tudósít. Ezeket követően folytatjuk Mikló István Boldizsár előadását „Kellek, kellék” címmel. Végezetül pedig Jobb Domokos lelkipásztor igei gondolatai szólalnak meg. Minden kedves hallgatónknak kellemes rádiózást kívánunk! 

A 292. adás tartalmából:

Az Úrnak, vagy a szolgának engedelmeskedünk inkább? – nem mindig olyan egyértelmű a válasz! – figyelmeztet az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően az iskolakezdésre való tekintettel is a Drága örökségünk című rovatban iskolaalapító nagyasszonyunkról, Lorántffy Zsuzsannáról hallhatunk összeállítást. Adásunk második felében Mikló István Boldizsár előadását hallhatjuk „Kellek, kellék” címmel. Végezetül pedig Jobb Domokos lelkipásztor vezetésével Mózes első könyve 18. része alapján új igehirdetési sorozat indul, melynek címe: Isteni beszélgetések. Minden kedves hallgatónknak kellemes rádiózást kívánunk!

A 291. adás tartalmából:

Nagyon drága kincsről tanít az Ébresztő!Gondolat.  Ezt követően a népesség csökkenésének megállításáról hallhatnak beszélgetést. Majd egy érdekes tárlatról szól a kárpátmedencei beszámoló. Ez után pedig megújulás, azaz az idősek szolgálati lehetőségei. Adásunk utolsó felében a csalódásról és annak kezeléséről hallhatunk. Végül Jobb Domokos szól lelkünk csendességére. 

A 290. adás tartalmából:

Mi történt miután Jézus visszatért a mennybe? – erről tanít az Ébresztő!Gondolat. Ezt követi majd Sóskuti Zoltán budapest-rákoskeresztúri lelkipásztor bizalomról szóló előadásának harmadik része.  Adásunk második felében a Hit és gyógyítás rovatban folytatjuk Ráksi Lajos beszélgetését Kubiszyn Viktorral, a Drognapló című könyv írójával. Végül Oláh József kisbácsi lelkipásztor igei gondolatait hallhatjuk az közösség és az egység kapcsolatáról. Hallgassanak minket.

A 289. adás tartalmából:

Mit fed a „sövényen átvetett alma” kód? Többek között ezt is megtudhatjuk az Ébresztő!Gondolat-ból. Ezt követi majd Sóskuti Zoltán budapest-rákoskeresztúri lelkipásztor bizalomról szóló előadásának első része.  Adásunk második felében a Hit és gyógyítás rovatban folytatjuk Ráksi Lajos beszélgetését Kubiszyn Viktorral, a Drognapló című könyv írójával. Végül Joó Sándor gondolatai következnek arról, hogy, hogyan láthatjuk meg a Krisztust? 

A 288. adás tartalmából:

Aki álmát adta egy életért! – szól az Ébresztő!Gondolat. Ezt követi majd egy Váci Mihályról szóló összeállítás.  Adásunk második felében a Hit és gyógyítás rovatban Ráksi Lajos beszélget Kubiszyn Viktorral, a Drognapló című könyv írójával. Végezetül Jobb Domokos, ombodi lelkipásztor áhítatát hallhatjuk. Hallgassanak minket MOST is. 

A 287. adás tartalmából:

Szögek a kerítésben – mit jelentenek? – kérdezi az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően Arany János balladáiból készített összeállítás szól. Majd Sóskuti Zoltán a csalódások irányából beszél a bizalom értékéről. Végül Jobb Domokos, szól lelkünk csendességére. Hallgassanak minket MOST is.

A 286. adás tartalmából:

Nyisd meg szíved ajtaját! – biztat az Ébresztő!Gondolat. Majd dr. Márkus Mihály, nyugalmazott Duna melléki püspök szól a bibliafordításokról. Adásunk második felében ifj. Csomós József beszél a hősökről. Végül Bodnár Enyedi Zsolt mondja el igei gondolatait. Hallgassanak minket MOST is. 

A 285. adás tartalmából:

Beszéljünk többet a másik jóságáról és kevesebbet a bűneiről! – tanácsolja az Ébresztő!Gondolat. Ezt követően a Drága örökségünk című rovatban Áprily Lajos verseiből hallhatnak összeállítást. Adásunk második felében Dr Vass Zoltán laboratóriumi főorvos, a Keresztyén Orvosok Szövetségének szatmári elnöke, a Szentgyörgyi Albert Társaság társelnöke beszél Istenbe vetett hitéről. Végül Horváth Levente kolozsvári missziós lelkipásztor hírdet Igét az önmegtagadásról. Hallgassanak minket MOST is. 

A 284. adás tartalmából:

Kertészkedjünk kicsit! Mire utalhat ezzel az Ébresztő!Gondolat?  Ezt követi Sóskuti Zoltán budapest-rákoskeresztúri lelkipásztor bizalomról szóló előadásának soron következő, azaz harmadik része.  Adásunk második felében Serfőző Leventét, szegedi katolikus egyetemi lelkészt hallhatjuk, többek között, a keresztyének közel keletei fogyatkozásáról. Majd „a szeretet kifejezése a házasságban”  témájában ifj. Pocsai Sándor csongori lelkipásztort kérdezi Domereckájá Júlia.Végezetül Oláh József igei gondolatai szólalnak meg lelkünk csendességére. Adásunkat Mike Pál igei gonodlataival zárjuk.

Hallgassanak minket MOST is. 

A 283. adás tartalmából:

Mi történt, mikor Jézus visszatért a mennybe?- kérdezi az Ébresztő!Gondolat. Ezt követi Sóskuti Zoltán budapest-rákoskeresztúri lelkipásztor bizalomról szóló előadásának soron következő része.  Adásunk második felében két tudósítást hallhatnak a Határtalan című magazin műsor jóvoltából. Az elsőben az El Camino vagyis Szent Jakab útja elnevezésű, már az ókorban is ismert zarándokútról visszatért házaspár számol be élményeiről. A másodikban Bagdi Bella, előadóművész mesél a pozitív pszichológia által kidolgozott módszerek alkalmázáról. Végezetül Mike Pál, Ézsaiás próféta könyve alapján hírdeti Isten igéjét.

Adásunkat Mike Pál igei gonodlataival zárjuk. Hallgassanak minket MOST is. 

A 282. adás tartalmából:

A szeretet soha el nem fogy! – hogyhogy? Ezt követően egy érdekes kezdeményezés: 500 kilométert bicikliznek június 19-30. között Svájcban erdélyi lelkipásztorok a reformáció 500. Emlékévében. Miért? A tudósításból ezt is megtudhatjuk. Majd egy érdekesnek ígérkező debreceni kiállítást ajánlunk. Aztán a Határtalan című Kárpát-medencei magazin jóvoltából a képes-e együtt élni a keresztyénség és az iszlám? kérdéskörben beszélget Fekete Zsuzsa Bogárdi Szabó István református püspökkel. Ezt követi majd Steinbach József püspök az Isten emberképviseletéről szóló gondolata.

Adásunkat Mike Pál igei gonodlataival zárjuk. Hallgassanak minket MOST is.

A 281. adás tartalmából:

Nyisd meg szíved ajtaját! – biztat az Ébresztő!Gondolat. Alternatív orvoslás: kuruzslás és/vagy gyógyászat? – témában beszélget dr. Széplaki Attilával Boldizsár Zeyk Anna.  Ezt követ egy érdekes összehasonlítás: mi a különbség a keresztény és a világi felfogást valló vezető között? Majd imáról és álomról kérdezi Mustó Péter jezsuita szerzetest Mihály Noémi. Érdekesnek ígérkező adásunkat Mike Pál igei gonodlataival zárjuk. Hallgassanak minket MOST is. 

A 280. adás tartalmából:

Az elmúlt vasárnapon Pünkösdöt ünnepeltük, rá egy hétre, azaz holnap lesz Szentháromság vasárnapja. Ennek fényében készítettük el mai műsorunkat is, melyben előbb az Ébresztő!Gondolat a Szentlélek és lelkünk működéséről beszél. Ezután Szentháromság vasárnapjáról, illetve magáról a Szentháromságról hallhatnak rövid összeállítás a Drága örökségünk rovatában. Majd ifj. Csomós József közli gondolatait a helyén mondott Igéről. Végezetül Erdei-Árva István közli igei gondolatait. Hallgassanak minket MOST is.

A 279. adás tartalmából:

Mosollyal fogadni mindent? – válaszra vezet az Ébresztő!Gondolat.  Majd a XIV. Református Zenei Fesztiválról tudósít Fekete Zsuzsa. Ezt követi  Hegedűs Csilla riportja , aki Farkas Tünde énekessel beszélget. A riportok sorát zárandó, szintén Farkas Csilla összeállítását hallhatják a Csík zenekar Kossuth-díjas magyar népzenei együttesről. Végezetül ft.Csűry István pünkösdi pásztorlevele készít a Lélek kitöltetésének ünneplésére. Hallgassanak minket MOST is.  

A 278. adás tartalmából:

Átérezni egymás problémáit – erre indít az Ébresztő!Gondolat.   Majd egy beszélgetés arról, hogy miért is szerették a reformáció korában a törökök a protestánsokat. Ezt követően egy összefoglalót hallhatnak a 20-án zajlott Egység Fesztiválról. Aztán budapesti szorgoskodók beszélnek arról, mit jelent nekik önkéntes munkát végezni. Végezetül Király Lajos közli igei gondolatait. Hallgassanak minket MOST is. 

A 277. adás tartalmából:

Őn melyik nyelvet beszéli?- kérdezi az Ébresztő!Gondolat. Majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetem 2017–2018-as egyetemi tanévfelvételijére vonatkozó információkat hallhatnak. Ezt követően Sakkterápia és reformáció címmel érdekes beszélgetés következik Sógor Árpád lelkész-pszichoterapeutával. Aztán folytatjuk Visky István előadását az egyetemes Tervről. Lelki elcsendesédünkre Erdei-Árva István közli igei gondolatait. Hallgassanak minket most is.

 ITT már hallgatható is legújabb adásunk.

A 276. adás tartalmából:

Mégis meddig és mire kell várunk?  - kérdezi az Ébresztő!Gondolat. Majd a protestáns gályarabok érdekes és megindító történetéről hallhatunk. Ezt követi egy gondolat ébresztő vallomás a fogvatartotttak jó útra térítéséről. Aztán Visky István ismerteti a Terv első részét. Lelki elcsendesédünket pedig Kürti Tamás áhitata segíti. Hallgassanak minket most is. 

ITT már hallgatható is legújabb adásunk.

A 275. adás tartalmából:

Tudás és szeretet, lelki szépség... ezekről szól hozzánk az Ébresztő Gondolat. Majd az Édesanyákat köszöntjük dalok és versek kedves csokrával. Adásunk második felében Pál Feri atya szól biztatóan a kudarcra ítéltség sémájáról. Ezt követően pápákról és szentekről hallhatunk dr. Békefy Lajos írása nyomán.  Végezetül Molnár József igei gondolatai szólnak arról, hogy legyünk hálásak Istennek egymásért is. Minden kedves hallgatónknak kellemes rádiózást kívánnak a műsor készítői: Ghitea-Szabó József-Levente és Ghitea-Szabó Júlia-Zsuzsanna. Hallgassanak minket most is.

A 274. adás tartalmából:

Egy kötőjel nem számít! Vagy, mégis? – megtudjuk az Ébresztő Gondolatból. Majd hallgassuk meg József Attila Istenről szóló vallomását az „Isten itt állt a hátam megett” című összeállításban. Aztán Nők a keresztyénségben, majd a mai gyerekek más nyelvet beszélnek. Végezetűl Király Lajos igei gondolatai készítenek lelki elcsendesedésre. Hallgassanak minket most is. 

A 273. adás tartalmából:

„Mit tehetek ma másokért?”- erre keresi a választ az Ébresztő!Gondolat.  Majd Kállay Dezső, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Újszövetségi Tanszékének adjunktusa beszél a feltámadásról. A múlt héten sugárzott beszélgetés második részét hallhatják. Majd hallhatják Barabás Réka a Bábes Bolyai Tudományegyetem Kémiakar magyar vonal egyetemi docensének rövid beszámolóját Vietnámi útjáról. Ezt követően Pál Ferenc beszél az elengedésről. Végezetűl Nagy Bálint igei gondolatai készítenek lelki elcsendesedésre. Hallgassanak minket most is. 

A 272. adás tartalmából:

„Hittel kérek, de mit kapok?”- erre keresi a választ az Ébresztő!Gondolat.  Húsvét ünnepe kapcsán valószínűleg többet gondolkodtunk a feltámadásról, mint egyébként. Erről kérdeztük Kállay Dezsőt, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Újszövetségi Tanszékének adjunktusát. A beszélgetés második részét következő adásunkban hallgathatják meg. A hitüket gyakorló keresztények gondolkodását, gyülekezeti kötődését, közösségi kapcsolódását és médiafogyasztási szokásait is vizsgálta a közelmúltban egy országos online kutatás. A kutatást szervező Keresztény Demokrata Fórum ökumenikus egyesület elnökét, Szécsi Árpádot Fekete Zsuzsa kérdezte az eredménnyell kapcsolatban. Végezetül, lelkünk csendességére Ft. Csűry István tolmácsolja húsvéti üzenetét. Reméljük ez a műsor is elősegíti lelki egészségüket.

Dr. Békeffy Lajos Köszöntünk téged győztes áldozat című írása nyomán készített a HarangSzó Rádió nagyváradi csapata egy passiójátékot. Segítsen ez is lelki megtisztulásunkhoz.

Még folynak az egyeztetések a Partium Rádió helyére lépett PluszFm-el, de interneten továbbra is hallhatnak minket.

A 271. adás tartalmából:

Virágvasárnapra és Húsvétra készülve az Ébresztő!Gondolat című rovatunkban arról hallhatnak, hogy a feltámadásba vetett hit a „felemelkedés lehetősége”. Ezt követi a minket felemelő Atya hozzánk írt levele. Majd Birta Zoltánnal az egyetlen  kárpátaljai magyar rádió főszerkesztőjével hallhatnak érdekes beszélgetést. Ez után Mihály Noémi riportja közvetkezik. Gulyás Péter és Koncz András egyházi fejlesztők tartottak tréninget a Kárpát-medencei református médiamunkások találkozóján március végén Mályiban. Hivatásukról, munkájukról kérdezte őket a riporter. Majd Pál Ferenc tanulságos meséjét a 12. Zsoltár és annak magyarázata követi.  Reméljük ez a műsor is elősegíti lelki egészségüket.