Beszélgetések

Sorbarendezés:

Visszatekintés a nyári börtönmissziós táborra

méret: 2.9 MB

Az őszi napsütés visszaidézi  a nyár eseményeit, a táborozásokat is. Egy különös táborról beszélget Antala Éva nagyölvedi lelkésszel, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház börtönmissziójának koordinátorával Ambrus Erika.

Hit és a közösség szolgálatában - nemzetközi tudományos szeminárium

méret: 5.2 MB

Nemzetközi tudományos szemináriumot szervezett Hit és a közösség szolgálatában – Életutak a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházban címmel Komáromban a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara Történeti Tudományok Tanszéke és a Tanárképző Kar Történelmi Tanszéke. Hogy milyen céllal szervezték meg és milyen hozadéka lehet egy ilyen szemináriumnak, arról Iski Ibolya kérdezte Lévai Attila dékánt.

Bemutatták a Theologiai Szemle Reformáció 500 ünnepi számát

méret: 7.7 MB

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának folyóiratát,  a Theologiai Szemlének a reformáció 500. évfordulója alkalmából összeállitott tematikus lapszámát mutatták  2017. október 17-én, először Komáromban, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán, majd Pozsonyban, a református gyülekezet közösségi termében. A 92 éves lap kezdeteiről, az inditásának az apropójáról, az eltelt időszakról, valamint a most megjelent ünnepi számról Felvidéki munkatársunk Iski Ibolya kérdezte Bóna Zoltán főszerkesztőt.

Nyitott nap a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumban

méret: 9.2 MB

Nyitott napot tartott október 12-én a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium a környék kilencedikes diákjainak. A foglalkozások szünetében az intézmény igazgatójával, Kiss Beátával Ambrus Erika beszélgetett az iskoláról, az eredményekről, a tervekről.

Könyvbemutató gróf Bethlen Miklósról, a református államférfiről

méret: 6.0 MB

A magyar reformáció 500 évének jubileuma alkalmából szervezett előadássorozat első állomásaként a Dunaszerdahelyen  mutatta be gróf Bethlen Miklós, a református államférfi (1642-1716) című kötetét Albert András tápszentmiklósi lelkipásztor, aki könyve megírásának az apropóját a teológiai tanulmányai idejéből született cikkei adták, amelyek később indíttatást adtak a számára, hogy a Bethlen családdal foglalkozzon, de a Bethlen Miklósról szóló könyvének a megalapozását a Dél-Erdélyben töltött három éves (1997-2000) lelkipásztori szolgálata is adta, de az is hozzájárult mindehhez, hogy szolgálhatott abban a templomban, amelyet ő építtetett. Iski Ibolya beszélgetett a könyv szerzőjével. 

Magyar Református Központ lett az egykori polgárházból

méret: 5.3 MB

Kassán, a református templom közvetlen közelében lévő, 14. századból származó egykori polgárházat 15 évvel ezelőtt vásárolta meg az Illyés Alapítvány jóvoltából a Fiatal Reformátusok Szövetsége. Az épület nagyon lepusztult állapotban volt, ami komoly építészeti kihívások elé állította a tervezőket és kivitelezőket egyaránt. A 2002-es évektől kezdődően a kisebb nagyobb támogatásokból sikerült elvégezni a szükséges állagmegőrző munkálatokat, vagy rendbe hozni a tetőzetet a további károsodás megakadályozása érdekében. Azonban csak a magyar kormány jelentős anyagi támogatásának köszönhetően sikerült a 2016-os évben teljes mértékben felújítani az épületet, amely az ünnepélyes átadása után a Magyar Református Központnak ad otthont. A felújítási munkálatokat Krcho János építészmérnök, műemlékkutató, a Magyar Művészeti Akadémia tagja is felügyelte. Hogy miként sikerült felújítani az egykori épületet és milyen beavatkozásokat kellett rajta elvégezni, arról felvidéki munkatársunk Iski Ibolya kérdezte.

2017. 10. 06. Templomot építettek a zétényi reformátusok

méret: 10.4 MB

A Zempléni Református Egyházmegyébe tartozik a zétényi leányegyházközség, amely kis lélekszáma ellenére is templomépítésbe kezdett. A több évig tartó építkezési munkálatok után, a templom elkészülését követően a gyülekezet fontosnak tartotta, hogy hálaadó istentiszteletet tartsanak, amire október első vasárnapján került sor. A templomszentelésről, a templom építéséről és a zétényi gyülekezetről Szopó Ferenc helyi lelkipásztort, valamint Fazekas Lászlót, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökét Molnár István kérdezte.

2017. 10. 01. Lelkészbeiktatás Szádelőn

méret: 2.4 MB

A szádelői református gyülekezet beiktatott lelkipásztorával, Vargha Balázzsal beszélget Molnár Árpád.

2017. 09. 12. Két ember barátságból egyházmegyei kapcsolat

méret: 5.6 MB

Két ember barátságból egyházmegyei kapcsolat - ez ehetne a mottója a barsi egyházmegye és a dési egyházmegye kapcsolatának. Hogyan alakult ki a két egyházmegye közötti kapcsolat, miért van erre szükség, mit hozhat ez a kapcsolat. Ezekre a kédésekre keresi Ambrus Erika a választ Kassai Gyula barsi és Bányai Csaba dési esperestől. A beszélgetés Rettegen, a dési egyházmegye központjában készült a felvidéki lelkészek és családjaik látogatásakor.

2017.09.08. Pintér Béla is szolgált az ungi egyházmegyei napon

méret: 5.0 MB

Szeptember 2-án Abarán első alkalommal került sor az Ungi Református Egyházmegye családi napjára. A rendezvényen Pintér Béla keresztyén dalszerző-előadó szolgál, akivel a reformáció kapcsán Hozák Viktor beszélgetett.

2017.09.07. Családi napot tartott az Ungi Református Egyházmegye

méret: 2.6 MB

Szeptember elején Abarán első alkalommal került sor az Ungi Református Egyházmegye családi napjára. Ezen alkalomból beszélgetett az esemény főszervezőjével Kraus Viktor esperessel Hozák Viktor.

2017.08.23. Nyolc év után kántorképző vizsga

méret: 5.7 MB

Ifjabb Hornyák István idén tette le a kántorképző vizsgát. Már nyolcadik éve járt a kántorképzőbe. Örösről, a zempléni egyházmegyéből érkezett. Otthon fiatalokkal foglalkozik, van gyülekezeti zenekaruk is, amellyel fellépéseket is vállalnak, s istentiszteleteken is szolgálnak. Harminc éve gitározik, a zongora új kihívást jelent számára, a kántorképzők alkalmával játszott rajta. A Rimaszombatban megrendezett országos kántorképző tanfolyamon felvidéki önkéntes munkatársunk, Pósa Erzsó beszélgetett vele.  

2017.08.22. XXIII. Kántorképző tanfolyam Rimaszombatban

méret: 5.1 MB

Huszonharmadik alkalommal szervezett országos kántorképző tanfolyamot a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Egyházzenei Osztálya. Vezetője, Süll Kinga nyilatkozott munkatársunknak, Pósa Erzsónak a kántorképző múltjáról és jelenéről. A képzésre olyan fiatalok jelentkeztek, akik a jövőben szeretnének kántorok lenni és a gyülekezetekben szolgálni, de vannak olyanok is, akik már gyakorló kántorok, csak szeretnék magukat továbbképezni.

2017.08.17. Nemi szerepeink a társadalmi változások tükrében

méret: 5.1 MB

A Szőke lelkészházaspár Dunakesziről látogattak Bátkába, a témájuk a nemi szerepeink a társadalmi változások tükrében volt. Szó esett az identitásválságról, az új út keresésről, az átalakult házastársi mintákról. Pósa Erzsó a Gömöri Egyházmegyei Családi Napon beszélgetett velük.

2017.08.17. Kántorképző tanfolyam Rimaszombatban

méret: 6.9 MB

Huszonharmadik alkalommal szervezett országos kántorképző tanfolyamot a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Egyházzenei Osztálya. A résztvevők az ország több pontjáról, református gyülekezeteiből érkeztek Somorjától Kistárkányig. Meglátogattuk az egyháztörténeti, ének és orgona órákat. Pósa Erzsó a kántorképző vezetőivel és résztvevőivel beszélgetett.

2017. 08. 11. Címere van a barsi egyházmegyének is

méret: 6.2 MB

Elkészült a Barsi Református Egyházmegye cimere. A részletekről Mente Róbertet, pozbai egyházközség gondnokát kérdezte Ambrus Erika.

2017. 08. 10. X. Kárpát-medencei Ifjusági Tábor Balatonfenyvesen

méret: 6.5 MB

Az idén 10. alkalommal került megrendezére Balatonfenyvesen a Kárpát-medencei Ifjusági Tábor, melybe a barsi fiatalokat a zselízi Révész lelkész-házaspár kísérte el. Velük beszélget a táborról Ambrus Erika.

2017. 08. 09. Zenéről szólt a napközis tábor Ipolypásztón

méret: 3.6 MB

Július utolsó hetében zajlott Ipolypásztón az a napközis tábor, melyet a faluban élő pedagógusok a helyi lelkész vezetésével már negyedik alkalommal szerveztek meg. Az idei tábor témája a zene volt. A keddi napon Süll Kinga, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Egyházzenei Osztályának vezetője tartott előadást. Ambrus Erika beszélgetése.

2017.08.07. Firesz nyári alkalmak

méret: 6.9 MB

A gyermek és ifjúsági szervezetek számára a nyár kiemelt időszak, hiszen ilyenkor másmilyen módon van lehetőség találkozni a gyerekekkel, mint az esztendő egyéb hónapjaiban. Ilyen kiemelt időszakként tekintenek a felvidéki Fiatal Reformátusok Szövetségének önkéntesei a vakáció hónapjaira, hiszen a táborok és egyéb rendezvények is lehetőséget kínálnak arra, hogy az evangéliumot a most felnövekvő generációk felé is hirdessék. A FIRESZ nyári alkalmairól, a Fiatal Reformátusok Szövetségének szolgálatairól a szervezet elnökét, Kiss Miklóst felvidéki önkéntes munkatársunk, Molnár István kérdezte.

Itt kanalazni lehet a bort

méret: 11.5 MB

A Csillagponton számos lehetőség van felfrissülésre, úgy lelki, mint testi értelemben. Akik a testi felfrissülést választják, ellátogathatnak a Lehetőségek piacára, azon belül is a Szörp-büfébe, ahol különböző házi készítésű szörp- és lekvárkülönlegességeket lehet megkóstolni. Paksi János őstermelővel és feleségével Icával beszélget Mikos Tamás felvidéki önkéntesünk.

Európa Rádió Online Adása

Az Európa Rádió fogható a zempléni és az ungi egyházmegye területén, az FM 90.4 MHz frekvencián.
Új ablakba nyitás

Reformata.sk

Gömör gyöngyszemei – Felvidéki szolgálat és ismerkedés az egyházi, történelmi, irodalmi és kulturális kincsekkel

A Reformáció 500. évében különös figyelmet szenteltek egymásnak azok a magyar református közösségek, akiket a trianoni döntés Magyarország határain kívülre taszított. Két református egyházmegye testvéri ... ...

Martoson is lesz református óvoda

A magyar kormány pénzügyi támogatásának köszönhetően hamarosan Martoson, az egyházi alapiskola mellett megnyitja kapuját a református egyházi óvoda. ...

Reform500 – Fogadj örökbe egy követ!

Budapesten, a Kálvin téren szerteszét a nagy reformátorok, a sok száz éves és mai magyar írók, költők kőbevésett mondatait olvashatjuk, miközben rohanunk a munkába, könyvtárba ... ...

Benyomások egy pedagógustalálkozó kapcsán

2017. október 13–14. között nyolcadik alkalommal került sor a felvidéki református iskolák tanárainak országos pedagógustalálkozójára Nagybörzsönyben. A 2010 óta évi szinten megrendezésre kerülő konferencia ... ...

Komáromban méltatták a Theologiai Szemle Reformáció 500 ünnepi számát

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának folyóiratát, a Theologiai Szemlének a reformáció 500. évfordulója alkalmából összeállított tematikus lapszámát mutatták be 2017. október 17-én, először Komáromban, a ... ...

Események

Zenés áhítatok

2017.10.24. / Kisgéres / A Kisgéresi Református Egyházközség a reformáció 500. évfordulója alkalmából zenés áhítatokat szervez 2017. október 24. és 27. között 17.30 órai ... ...

Reformáció 500 eseménysorozat

2017.10.25. / Deáki / A Deáki Református Egyházközség 2017. október 25. és 31. között a reformáció 500. évfordulója alkalmából eseménysorozatot szervez a következő programmal: : ...

Gömöri felnőttképző esték

2017.10.25. / Hanva / A Gömöri Református Egyházmegye 2017. október 25-én, 18.00 órakor Hanván, a Diakóniai otthonban Gömöri reformáció címmel B. Kovács István gömörológus ... ...

Evangelizáció

2017.10.26. / Megyercs / A reformáció 500 évfordulója és a templom felújítása alkalmából evangelizációra kerül sor 2017. október 26-án és 27-én 17.30 órától a ... ...

Kárpát-medencei Református Ifjúsági Imaéjjel

2017.10.27. / Kassa / Október 27-én, pénteken hetedik alkalommal kerül sor a Kárpát-medencei Református Ifjúsági Imaéjjel, melynek témája ezúttal a reformáció. Ebbe első alkalommal kapcsolódik ... ...